Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi majú problém. Nezaplatili pokutu, svetová atletika ich naďalej trestá

Svetová atletika (WA) podľa očakávania prerušila program pre ruských atlétov, ktorý im umožňoval štart na medzinárodných podujatiach ako neutrálnych športovcov.

03.07.2020 13:40
beh, atletika Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

Dôvodom je nezaplatené pokuta, ktorá Ruská atletická federácia (RusAF) mala uhradiť do 1. júla, no 5 miliónov USD na účty WA neposlala. Okrem toho Rusi musia strešnej organizácii svetovej atletiky zaplatiť aj rôzne iné poplatky 1,31 milióna USD. RusAF už skôr informovala, že na to nemá financie a peniaze nezaplatí.

Rusi v marci dostali pokutu vo výške 10 miliónov dolárov za porušenie antidopingových pravidiel a na OH v Tokiu môžu pod neutrálnou vlajkou štartovať iba desiati atléti z Ruska. Rovnaké obmedzenie štartu športovcov z Ruska platí aj pre iné vybrané atletické súťaže pod patronátom WA alebo Európskej atletiky (EA). Uvedené by sa nevzťahovalo na jednodňové atletické mítingy, ak by do 1. 7. zaplatili aspoň polovicu z uvedenej pokuty.

Prezident RusAF Jevgenij Jurčenko pred pár dňami informoval, že financie jeho federácii chýbajú aj zásluhou koronakrízy, na čo by WA mala brať ohľad. Ruská strana doteraz neuviedla, či a kedy chce pokutu zaplatiť.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

RusAF v júni žiadala odklad uvedeného termínu od WA, no bez pozitívneho výsledku. Ak by Rusi zaplatili prvú polovicu pokuty, druhú polovica by bola splatná až v prípade, ak počas najbližších dvoch rokov príde k ďalšiemu porušeniu pravidiel zo strany ruských športovcov či príslušných organizácií.

RusAF má v WA (pred IAAF) pozastavenú činnosť od roku 2015, dopingové škandály spojené s ruskou atletikou a športom sa teda naťahujú už viac ako päť rokov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #Svetová atletika