Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemáme na to. Rusi nenašli peniaze na pokutu pre Svetovú atletiku

Ruská atletická federácia (RusAF) pravdepodobne nestihne termín, do ktorého musí na účet Svetovej atletiky (WA) zaplatiť 5 miliónov USD.

01.07.2020 17:01
Maria Lasickiené Foto: ,
Ruská výškarka Maria Lasickiené po treste kritizovala zväzových funkcionárov.
debata (8)

Rusi v marci dostali pokutu vo výške 10 miliónov dolárov za porušenie antidopingových pravidiel a na OH v Tokiu môžu pod neutrálnou vlajkou štartovať iba desiati atléti z Ruska.

Rovnaké obmedzenie štartu športovcov z Ruska platí aj pre iné vybrané atletické súťaže pod patronátom WA alebo Európskej atletiky (EA).

Uvedené sa nevzťahuje na jednodňové atletické mítingy. Štartovať na nich však môžu Rusi až vtedy, ak do 1. júla 2020 zaplatia aspoň polovicu z uvedenej pokuty. RusAF však nenašla prostriedky na zaplatenie tejto pokuty.

„Peniaze sa, bohužiaľ, nenašli,“ povedal prezident RusAF Jevgenij Jurčenko pre agentúru Tass. V praxi to znamená, že Rusi nebudú môcť využívať program „autorizovaného neutrálneho športovca“ a na medzinárodnom poli budú chýbať.

Jurčenko tiež poznamenal, že Svetová atletika by mala brať ohľad na ekonomickú krízu spôsobenú pandémiou koronavírusu.

Tá, rovnako ako po celom svete nepriaznivo zasiahla aj financie Ruskej atletickej federácie. Pomocnú ruku atlétom nepodal ani Ruský olympijský výbor.

Prezident RusAF Jevgenij Jurčenko. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Jevgenij Jurčenko Prezident RusAF Jevgenij Jurčenko.

RusAF nedávno žiadala odklad uvedeného termínu od WA, no bez pozitívneho výsledku.

Ak by Rusi zaplatili prvú polovicu pokuty, druhú polovica by bola splatná až v prípade, ak počas najbližších dvoch rokov príde k ďalšiemu porušeniu pravidiel zo strany ruských športovcov či príslušných organizácií.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #RUSAF #Svetová atletika