Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poškuľuje po Tokiu. Trénera-kamaráta vymenil pedant

Potrebujem nový impulz. Týmito slovami prekvapil v závere roka 2019 slovenskú atletickú verejnosť Tomáš Veszelka. Trojskokanský talent, ktorému už pred rokmi domáci i európsky experti predpovedali svetlú budúcnosť, nimi okomentoval nečakaný krok.

25.06.2020 09:11
Tomáš Veszelka, Michal Škvarka Foto: ,
Tomáš Veszelka (vľavo) si od spolupráce s novým trénerom Michalom Škvarkom veľa sľubuje.
debata

Skúseného Radoslava Dubovského – kouča sestier Jany a Dany Velďákových – vymenil za Mariána Krnáča. A hoci pod vedením dlhoročného kamaráta urobil značný progres, do atletického kolotoča sa po pandémii koronavírusu vráti s perspektívnym koučom Michalom Škvarkom.

„Nič sa nedá robiť. Bola to vynútená zmena, pod ktorú sa podpísala aj koronakríza,“ priznal Veszelka.

Dobré i zlé správy z Wu-chanu

Pred dvoma rokmi skákal finále berlínskych majstrovstiev Európy, o rok neskôr sa dostal do bojov o medailu na halovom šampionáte starého kontinentu v Glasgowe. Lanskú sezónu zakončil striebrom na Armádnych svetových hrách vo Wu-chane. O niekoľko týždňov sa v desaťmiliónovom meste objavil nový koronavírus, ktorý Veszelkovi poriadne skrížil plány.

Slovenský trojskokan Tomáš Veszelka vo finále... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Veszelka Slovenský trojskokan Tomáš Veszelka vo finále ME v Berlíne.

„Posunulo mi to prípravu, ale určite nie som jediný športovec s týmto problémom. S Mariánom Krnáčom sme išli do objemu, plánoval som sa potom zamerať na kvalitu. Nedá sa nič robiť, snažím sa hľadať pozitíva,“ zamyslel sa Veszelka.

Dvadsaťštyriročný pretekár banskobystrickej Dukly otvoril rok 2020 v Španielsku. Na Kanárskych ostrovoch strávil dovedna 46 dní. V krásnom prostredí dobehol zameškané po objemovej stránke a chystal sa na ročník, v ktorom si chcel splniť olympijský sen či zapojiť sa do bojov o cenné kovy na ME v Paríži. Ako jeden z piatich Slovákov už má limit na halové MS 2021 v Toruni.

„Obe podujatia boli – logicky – zrušené. Preto som sa radšej udržiaval v kondícii a počas dní v domácej izolácii som sa vrátil k objemu. Podarilo sa mi skočiť si osobný rekord, takže mám na čom stavať,“ tešil sa Veszelka.

Tomáš Veszelka na mítingu P-T-S piate miesto. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Veszelka Tomáš Veszelka na mítingu P-T-S piate miesto.

Tréner žil z úspor

Historicky piaty Slovák, ktorý v trojskoku pokoril métu 17 metrov, sa nevedel dočkať spolupráce s Krnáčom. Nakoniec však z nej zišlo, čo Veszelku mrzí.

„Mariánova práca vo fitnescentre sa nedala zladiť s mojimi tréningmi. A ja chcem a aj potrebujem, aby sa mi tréner venoval čo najviac,“ neskrýval šiesty najlepší Európan roka 2019. Dôvodov, prečo krátka, ale úspešná spolupráca odchovancov atletiky v Lučenci nebude pokračovať, bolo viacero.

„Marián je živnostník a nie zamestnanec. Keď bol so mnou na sústredeniach, odišli mu klienti. Po návrate si musel zháňať nových, dovtedy žil z úspor. Navyše, tréningy so mnou prebiehali v čase, keď nemal klienta. Takto to ďalej nešlo. Je to jeden z mojich najlepších kamarátov, nechcel som mu komplikovať život,“ ozrejmil Veszelka.

Manželku dostal do Dauhy

Prečo sa rozhodol, že siahne po manželovi a trénerovi najlepšej slovenskej prekážkarky Stanislavy Škvarkovej?

„Hovoria za neho výsledky,“ povedal presvedčivo.

Tomáš Veszelka. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Tomáš Veszelka Tomáš Veszelka.

Michal Škvarka svoju vyvolenú vyťahuje zo šedého priemeru. Málokto čakal, že sa predstaví na majstrovstvách sveta 2019 v Dauhe.

„Poznám sa s ním už dlhšie. So Stankou urobil fantastickú robotu a je to taký atletický workoholik. Má veľké ambície, podobne ako ja,“ doplnil Veszelka, ktorého v kariére už viackrát pribrzdili rôzne zranenia.

Škvarka má radosť z toho, že sa ich cesty spájajú pred olympiádou v Tokiu. Očakáva, že jeho nový zverenec zaujme nielen tam, ale aj na vrcholných podujatiach, kde by spoločne radi atakovali tie najvyššie priečky.

„Vie o mne, že som pedant. Skáče 17 metrov a to je – bez preháňania – svetová úroveň. Je to pre mňa veľká výzva i zodpovednosť. Vďaka koronakríze sme sa viac spoznali a po nej by sme radi na Slovensku i v okolitých krajinách ukázali jeho neobmedzený potenciál,“ uzavrel Škvarka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Veszelka #Michal Škvarka