Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Domáce vrcholy spoznali predbežné termíny. P-T-S v úspornom formáte

Vedenie Slovenského atletického zväzu (SAZ) v súvislosti s pandémiou koronavírusu zostavilo novú predbežnú termínovú listinu slovenských podujatí, ktorá reflektuje radikálne zmeny svetového a európskeho atletického kalendára. Majstrovstvá Slovenska by sa mali uskutočniť 29.–30. augusta v Trnave, míting P-T-S by sa mohol konať na prelome augusta a septembra alebo až v septembri.

30.04.2020 17:56
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko počas behu na 100 m na vlaňajšom mítingu P-T-S.
debata

Vedenie SAZ sa témou novej termínovky na letnú sezónu 2020 opäť zaoberalo vo štvrtok v Bratislave. V príprave alternatív vychádzalo z nového faktu, ktorý v čase predošlého zasadnutia v polovici apríla ešte nebol známy – zo zrušenia ME v Paríži (25. – 30. augusta 2020).

"Vzhľadom na aktuálny vývoj situácie vychádzame z toho, že súťažiť by sa mohlo začať na Slovensku v auguste, pri optimistickom scenári dokonca už v júli. Keďže sezóna bude kratšia ako zvyčajne, naša priorita je zorganizovať predovšetkým národné šampionáty jednotlivcov.

V rovnakom duchu uvažujú aj v regiónoch, kde by mali byť kľúčové tiež oblastné šampionáty," uviedol pre web atletika.sk prezident SAZ Peter Korčok.

Po zrušení ME sa vytvoril priestor usporiadať v ich čase domáci letný vrchol – majstrovstvá SR v Trnave. "Zhodli sme sa, že ideálny termín by bol 29. a 30. august. Pre našu špičku by to mohla byť taká nová motivácia. Pravda, všetko závisí od toho, aké reštrikčné opatrenia budú v tom čase v platnosti.

Ak sa nebodaj uvoľnia až v septembri, šampionát dospelých by sa posunul na 12. a 13. septembra a s veľkou pravdepodobnosťou by sme ho museli spojiť s majstrovstvami staršieho žiactva," podotkol šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Termíny mládežníckych majstrovstiev Slovenska od staršieho žiactva po seniorov do 23 rokov) zostávajú zatiaľ septembrové. Drobný posun nastal i v termíne ďalších domácich vrcholov roka.

K už dávnejšie avizovaným termínom MSR v polmaratóne (6. septembra v rámci ČSOB Bratislava Marathon), MSR v maratóne (4. októbra v rámci MMM v Košiciach) a MSR v chôdzi na 10 km dospelých a juniorov (24. októbra v Borskom Mikuláši v rámci 51. ročníka Záhoráckej dvadsiatky) pribudli ďalšie.

MSR v behu na 10.000 m na ovále, ktoré sa mali uskutočniť pôvodne 25. apríla v Slavkove pri Brne spolu s českým šampionátom, budú pravdepodobne v auguste v Česku, MSR v chôdzi na 20 km sa presúvajú z Poděbrad do Dudiniec, kde sa 10. októbra nepôjde ako hlavná disciplína tradičná päťdesiatka, ale preteky na 20 km so štatútom slovenského šampionátu, no a ujala sa aj myšlienka usporiadať MSR v chôdzi na 50 km v zahraničí spolu so šampionátmi iných krajín.

„Skúmame možnosti, ako by sa tento scenár dal zrealizovať,“ doplnil šéftréner SAZ. Zatiaľ nie je jasný dátum MSR vo viacbojoch, ktoré figurovali v pôvodnej termínovke na začiatku júna s dejiskom v Prahe spoločne s českým šampionátom.

Témou štvrtkovej debaty o slovenskej „letnej“ termínovke bol i 55. ročník legendárneho mítingu P-T-S, ktorý sa po obnovení v roku 2016 uskutočnil štyrikrát v športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne. V roku 2020 sa mal konať 11. júna, avšak v tomto termíne nebude.

SAZ, ktorý tieto populárne preteky organizuje, uvažuje o náhradnom dátume – niekde na prelome augusta a septembra alebo až v septembri. „Keďže ME zrušili a je zastavený aj kvalifikačný proces na olympijské hry v Tokiu, nemá zmysel investovať do podujatia toľko prostriedkov ako v minulosti. Kontinuitu pretekov chceme, samozrejme, zachovať, ale rozpočet bude nižší,“ načrtol aktuálny stav Ladislav Asványi, viceprezident SAZ a muž, ktorý sa najvýraznejšie pričinil o „zmŕtvychvstanie“ P-T-S.

"Samozrejme, výber disciplín prispôsobíme požiadavkám našich popredných atlétov, nemali by chýbať ani finančné odmeny. Ak to situácia dovolí a bude možné cestovať, radi privítame atlétov z okolitých krajín, no ak bude mať záujem, môže prísť ktokoľvek.

Preteky by sa mohli uskutočniť v Bratislave na Mladej Garde, v Trnave, no úplne nevylučujem ani Šamorín. O dejisku péteesky budeme ešte rokovať so spomenutými subjektmi."

Koronavírusová pandémia negatívne zasiahla aj do projektu výstavby a rekonštrukcie 23 štadiónov na celom Slovensku, na ktorý sa SAZ podarilo získať štátnu dotáciu päť miliónov eur.

„Samosprávy a mestá, ktoré sú zväčša žiadateľmi o finančný príspevok, sa dostali do zložitej situácie a nevedia, ako sa súčasná kríza prejaví na ich rozpočtoch. Zrejme bude nevyhnutné zmeniť niektoré termíny súvisiace s poskytnutím dotácie,“ poznamenal generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.

„Niekde už máme zmluvy podpísané, inde na podpis čakáme. Naposledy nám pribudli podpisy pod zmluvami na výstavbu šesťdráhových oválov v Považskej Bystrici a Malackách. Situácia nie je jednoduchá, ale verím, že spoločne s ministerstvom školstva a s mestami ju zvládneme,“ dodal pre web SAZ.

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S