Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevzdávaj to, ideme ďalej. Tótha motivovali aj slová športovcov

Elitný slovenský chodec Matej Tóth ešte nekončí svoju úspešnú športovú kariéru a pripraví sa na olympijské hry v Tokiu.

30.04.2020 09:48
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth (vpravo).
debata

Tridsaťsedemročný úradujúci olympijský šampión v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016 to pripustil v relácii RTVS venovanej jeho životnému triumfu. Po nedávnom preložení OH 2020 v japonskej metropole na leto 2021 vyjadril pochybnosti, či tam bude o rok štartovať, keďže uvažoval aj o ukončení kariéry.

"Keď som sa rozhodoval po víťazných OH v Riu, dopingovej kauze aj ME 2018 v Berlíne, či pokračovať alebo skončiť, vždy ma práve pozitívny tlak presvedčil a nakopol do ďalšej roboty. Výnimočná vec, ktorú sme mohli dnes sledovať, je asi ten najpozitívnejší a najväčší tlak, aký ste na mňa mohli vyvinúť. Je to pre mňa veľká výzva, obrovský záväzok.

Nemôžem sľúbiť, že pôjdem do Tokia a vyhrám olympiádu – vieme, aký je šport, aká je chodecká päťdesiatka. Viem však sľúbiť, že spravím všetko pre to, aby som sa na tokijské dobre hry pripravil," povedal Matej Tóth v RTVS.

Podporu slovenskému chodcovi vyjadrilo prostredníctvom videa mnoho reprezentantov SR aj známe mená z nešportovej sféry. Všetci ho nabádali pokračovať v kariére. Bývalý skvelý tenista a súčasný kapitán daviscupového tímu SR Dominik Hrbatý dokonca povedal, že ak Tóth odmietne ísť do Tokia, odnesie ho tam na rukách.

"To, čo sa udialo, je úžasná motivácia. Nemôžem nechať všetky povzbudzujúce slová od našich športovcov a fanúšikov len tak. Práve tie ma počas celej kariéry – aj v zložitom období – posúvali dopredu. Ak mi bude zdravie slúžiť a ak mi to okolnosti dovolia, spravím všetko, aby som sa na olympiádu do Tokia pripravil.

Samozrejme, ak tam pôjdem, tak s jediným cieľom – uspieť čo najlepšie. Na každom tréningu v príprave na Tokio, keď mi to nepôjde podľa predstáv, spomeniem si na tieto odkazy. Budú pre mňa svetielkom signalizujúcim – nevzdávaj to, ideme ďalej," povedal Matej Tóth.

Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Tóth Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016 v Riu de Janeiro.

Zverenec trénera Mateja Spišiaka zatiaľ nemá istú účasť na OH v Tokiu. Na zabezpečenie miestenky potrebuje buď splniť limit 3:50:00 h alebo umiestniť sa vo svetovom rebríčku tak vysoko, aby sa dostal medzi 60 štartujúcich päťdesiatkárov.

Na to mu stačí dosiahnuť aj jeden kvalitný výkon v doplnkovej disciplíne na 20 km, keďže do renkingu sa mu stále počíta strieborná päťdesiatka na ME 2018 v Berlíne. V prípade, že sa chodec VŠC Dukla Banská Bystrica do Tokia kvalifikuje, budú to jeho piate OH.

“To najnáročnejšie – dostať sa znova do chodeckého pohybu – už mám za sebou. Zo dňa na deň sa cítim lepšie a lepšie. Verím, že postupne opäť moja príprava naberie obrátky,” nádeja sa Matej Tóth podľa webu atletika.sk.

Matej Tóth a s trénerom Matejom Spišiakom. Foto: SITA, Peter Rusko
Matej Tóth, Matej Spišiak Matej Tóth a s trénerom Matejom Spišiakom.

“Do olympiády síce máme ešte dosť času, no už teraz v lete bude nutné zabrať. Nie je možné zostať v prechodnom režime 10 – 11 mesiacov. Budeme si musieť vymyslieť, keďže všetky vrcholné podujatia zrušili, nejaký vrchol – buď na jeseň na menších pretekoch alebo v rámci testu na tréningu.

No a potom by sme mali všetko nasmerovať na prípravu – najprv na kvalifikačné preteky a potom priamo na olympiádu. Dôležité bude, aby som zostal zdravý a všetko išlo podľa plánu. Verím, že to zvládnem, skúseností mám dosť, aj obrovskú motiváciu," dodal odhodlane najúspešnejší slovenský chodec aj atlét.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Tokio 2020 #koronavírus