Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračujem. Nechcem však výlet ani piatu olympijskú čiarku

Na leto 2020 i budúci rok mal iné plány. Najskôr sa mali viazať k piatej účasti na olympiáde, neskôr už len na dobiehanie zameškaného. Chodec Matej Tóth (37) zažil v kariére všeličo. Odklad olympiády, posun rozhodnutia o predĺžení kariéry i veľkonočnú šibačku iba troch dievčat ešte nie. "Výslužka za oblievanie nebola veľká, ale dôležité je, že sme spolu a zdraví," vraví otec dvoch dcér.

13.04.2020 17:01
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth so zlatou medailou z olympiády 2016 v Riu de Janeiro.
debata (1)

Ešte pred začiatkom Veľkej noci prišla studená sprcha od Svetovej atletiky. Kde vás zastihla správa, že stopla olympijskú kvalifikáciu do 1. decembra 2020?

Sedel som doma pri počítači. Bolo to už v období, keď som sa znova naštartoval do pokračovania v kariére. Pripravoval som sa na október. Vtedy som plánoval ísť nejaké preteky a pokúsiť sa splniť limit do Tokia. Mal by som pokoj, ale teraz je to už pasé.

Aká emócia vo vás prevláda najviac?

Šokovalo ma, aký striktný a neskorý termín stanovili. Musíme sa tomu podriadiť. A vydržať celé obdobie bez adekvátnej prípravy či pretekov.

Cítili ste aj hnev?

Situácia nie je taká, aby som sa mal hnevať. Možno sa to vyvinie tak, že ani v marci 2021 nepôjdeme na preteky.

Tušíte, odkiaľ s týmto dátumom Svetová atletika prišla?

Nie. Zrejme chcú zachovať rovnosť šancí pre všetkých. Niektoré krajiny budú v poriadku, ďalšie zasa stále uzavreté v karanténe. Je však zvláštne, že prišli takéto striktné a presné dátumy už v tomto čase.

Možno nechcú platiť daň z omeškania ako futbal, ktorý napríklad v Taliansku pomohol nákazu rozšíriť…

Keby nastolili tieto opatrenia do odvolania, možno by sme sa všetci zbytočne pripravovali na jeseň. Zrejme tomu chceli predísť a ochrániť športovcov od tlaku i rizika, že sa môžu niekde na sústredeniach nakaziť.

Matej Tóth. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Matej Tóth Matej Tóth.

Absolvovali ste so svojím tímom rozhovory o pláne ďalšej prípravy?

S trénerom i fyzioterapeutom spolu pravidelne komunikujeme. Postupne nastavujeme môj režim, aby som sa hýbal sofistikovanejšie a viac ako obligátnu hodinu denne.

Zvažovali ste koniec kariéry. Ako ste sa rozhodli?

Momentálne som nastavený tak, že ideme krok za krokom. Ak moje telo bude dobre reagovať na záťaž, vydržím do olympiády. Ak nie, tak s čistým svedomím poviem, že na to moje telo nemá a môžem kariéru uzavrieť.

Olympijskí šampióni sa však nechodia na Hry len zúčastniť. Neobávate sa sklamania?

Najskôr sa musím kvalifikovať. Keby som cítil, že to nie je ono, určite nebudem tlačiť na pílu.

Viete to na sebe vycítiť?

Ak by som splnil limit, musím absolvovať tvrdú prípravu. Podľa reakcie tela budem vedieť, či som schopný v Tokiu bojovať o najvyššie priečky. Ak by to tak nebolo, nemá význam ísť do Japonska na výlet a zapísať si piatu olympijskú čiarku za účasť.

V období Veľkej noci ste počas kariéry ladili formu na preteky. Teraz sú v nedohľadne. Nezvádza vás to k maškrteniu?

Už štvrtý týždeň mám pocit, že je Veľká noc… Viac oddychovať už asi ani neviem (smiech). Príprava na sviatky sa začala i skončila tým, že sme na stôl dali zopár dekorácií a čokoládových vajec. Nechystáme sa ani vypekať či vyvárať, takže nebudú pokušenia.

Ale ani výslužka pre snaživcov s korbáčmi v ruke…

Som rád, že mám doma tri baby. Je to však čudné, lebo mi ľudia posielajú na sociálne siete básničky k Veľkej noci. Ja mám pocit, akoby ani nebola.

Chlapi sa pred ženami často vyhovárajú, že niektoré domáce práce urobia, keď budú mať čas. Ktorá si na vás počkala?

Prvé dva týždne som niečo opravoval, vŕtal, premiestňoval. Keď sa oteplilo, nabehli sme do záhrady. Nebolo tam nič také, čo na mňa čakalo roky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #Matej Tóth #koronavírus