Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mastná pokuta i obmedzenie počtu atlétov. Rusi dostali ďalšiu ranu

Svetová atletika (WA) uložila vo štvrtok Rusku vysokú pokutu 10 miliónov amerických dolárov (cca 8,9 milióna eur) a obmedzila počet ruských atlétov pod neutrálnou vlajkou na OH 2020 v Tokiu na desať. Dôvodom je porušenie antidopingových pravidiel.

12.03.2020 14:49
Doping Foto: ,
Ruský dopingový škandál pokračuje.
debata (4)

Štart ruských atlétov v Tokiu úplne zakážu v prípade, že Rusko nezaplatí aspoň polovicu z pokuty do 1. júla tohto roku, upozornil prezident strešného orgánu svetovej atletiky Sebastian Coe.

„Zvyšných päť miliónov dolárov je podmienečne odložená pokuta na obdobie dvoch rokov a musí byť okamžite zaplatená v prípade, že sa počas tohto obdobia Ruská atletická federácia dopustí ďalšieho porušenia antidopingových pravidiel alebo nezaznamená výrazný pokrok smerom k splneniu podmienok, stanovených Radou WA,“ dodal Coe.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) ako predchodca WA pozastavila Rusku členstvo v roku 2015 po sérii dopingových škandálov. Na MS 2019 v Katare sa predstavilo 30 ruských atlétov, pripomenula agentúra SID.

Novým šéfom Ruskej atletickej federácie (RUSAF) sa vo februári stal Jevgenij Jurčenko a sľúbil, že vráti ruskú atletiku na medzinárodnú scénu. Vedenie RUSAF predtým rezignovalo.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) v decembri potrestala Rusko za manipuláciu s dátami z moskovského laboratória.

Rozhodla, že najbližšie štyri roky sa krajina nemôže zúčastniť na olympijských a paralympijských hrách a majstrovstvách sveta pod svojou vlajkou a so svojou hymnou.

Na najvýznamnejších podujatiach vrátane OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu sa môžu ako neutrálni predstaviť iba tí ruskí športovci, ktorí preukázateľne nemajú nič spoločné so systematickým dopingom v krajine. Rusko sa voči trestu odvolalo na CAS.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #ruský doping #Svetová atletika