Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lietajúce bábätko si vybralo ľahšiu cestu ku hviezdam

Terasa. Pekne ostrihaný živý plot. Farebné kvety. Voňajúce ovocné stromy. Pre milovníka pohody raj, pre svetového rekordéra v skoku o žrdi Armanda Duplantisa iba kulisy najobľúbenejšej časti rodinnej záhrady.

10.02.2020 14:27
Armand Duplantis Foto: ,
Armand Duplantis vytvoril nový halový svetový rekord v skoku o žrdi.
debata

Otázka času zodpovedaná

Jej dominantou je viac ako päťdesiatmetrový úzky asfaltový chodník. Dotvára ju diera, do ktorej môže oprieť maximálne päť metrov dlhú žrď. Ak sa vďaka nej prehupne ponad latku, popri živom plote padá na mäkké doskočisko.

„Už to však nie je bezpečné. Skáče príliš vysoko,“ priznal Duplantisov otec Greg pre New York Times v apríli 2017. Jeho talentovaný syn v sobotu skočil v poľskej Toruni svetový rekord 617 centimetrov.

Bývalého amerického reprezentanta ani jeho priateľa a trénera Earla Bella to neprekvapilo. „Už som videl stovky žrdkárov, ale on sa vymyká priemeru. Nikto nevidel nič podobné. Je to Tiger Woods skoku o žrdi. Čoskoro ukáže neuveriteľné veci,“ predpovedal Bell.

O tri roky neskôr a tisíce kilometrov ďalej sa stalo to, čo svetová atletika i predchádzajúci svetový rekordér Renaud Lavillenie považovali za nevyhnutné.

„Je otázkou času, kedy Mondo (Duplantisova prezývka) prekoná moje maximum,“ pripustil francúzsky reprezentant. Mimochodom – dominantou Lavillenieho záhrady je taktiež kompletný sektor pre žrdkárov. Nie je to tak dávno, čo si na ňom pre komerčné účely spoločne zatrénovala legenda a jej šikovný učeň.

„Keď som vyrastal, Renaud bol môj idol. Jeho podpora bola od začiatku fenomenálna. Prekonať ho znamená pre mňa veľa,“ pootvoril mladý Švéd bránu do ich vzájomného vzťahu.

Tučné decko z vysokej

Pokračoval aj v historické sobotné ráno. „Bábätko, uži si dobrý deň, ale nech nie je až taký dobrý,“ podpichol Lavillenie Duplantisa prostredníctvom správy na sociálnej sieti. Večer sa z bábätka definitívne stal muž rekordných rozmerov. A ako Duplantis priznal, nebola to jediná premena v jeho živote.

„Na MS v Dauhe som nemal kontrolu nad žrďou, pretože som bol veľké tučné decko z vysokej školy. Teraz som v omnoho lepšej forme. V sobotu som bol stopercentný profesionál,“ vysvetlil Duplantis badateľný progres po fyzickej stránke.

Syn amerického žrdkára a švédskej sedembojárky prekonal šesť rokov starý rekord Lavillenieho o jediný centimeter. Ponad 617 cm sa Duplantis prehupol na druhý pokus. Bol to len jeho šiesty skok v celej súťaži.

„Po prvom pokuse som si hovoril: je to tvoje. Bol som veľmi sebavedomý,“ vravel víťaz krátko po erupcii radosti. Jej nefalšovanú časť dotvorilo okrem tradičných ovácií aj vrúcne objatie s mamou i gratulácie od ostatných víťazov prestížneho mítingu.

„Armand je supertalent. Som šťastný, že mu to vyšlo,“ blahoželal víťaz šprintu na 60 metrov Ján Volko pre Top Athletics. „Sníval som o prekonaní svetového rekordu od detstva. Rodičia to počúvali, už keď som mal 3–4 roky. Hlava mi neberie, čo sa práve stalo. Všetky veci sa spojili do tohto dňa. Dobré, zlé, malé i veľké,“ pokračoval Duplantis.

Vyhol sa katastrofe

Pred kamerami sa prezentoval bezchybnou angličtinou. Pre väčšinu reprezentantov európskych krajín je vzdialenou métou. Duplantis je však vďaka svojim koreňom výnimkou.

V roku 2015 si mohol vybrať, či si bude obliekať bielo-modro-červenú americkú trikolóru alebo si radšej vyberie žltomodrú kombináciu Tre Kronor. „Chcem nadviazať na cestu mojej mamy Heleny,“ vysvetľoval svoje rozhodnutie bývalý študent Louisiana State University Duplantis.

Okrem šľachetného úmyslu má aj racionálny základ. Cesta na olympiádu či majstrovstvá sveta je zo švédskej reprezentácie podstatne jednoduchšia ako z tej americkej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

WORLD RECORD!!! #borntofly

Príspevok, ktorý zdieľa Mondo Duplantis (@mondo_duplantis),

Pokiaľ na drese nosíte nápis USA, je dôležitá iba jedna vec – dostaň sa do najlepšej trojice skokanov o žrdi na národnej kvalifikácii a pocestuješ. Keď sa ti to nepodarí, máš smolu. Nezáleží, že si úradujúci olympijský šampión či držiteľ svetového rekordu.

Švédsko, ale ani Slovensko, takéto kvalifikačné podujatie nemá. O štarte na vrcholných podujatiach rozhoduje dlhodobá výkonnosť a nie to, ako vám (ne)vyjde konkrétny deň.

„Klamal by som, keby som tvrdil, že sme to nemali v hlave. Na národnej kvalifikácii sa vždy stane nejaká katastrofa. Chceli sme jej predísť. Avšak nevidím nič zlé na tom, že sa rozhodol reprezentovať krajinu svojej mamy,“ skonštatoval Duplantisov otec Greg.

Dvadsaťročný Armand väčšinu svojich fotografií na sociálnych sieťach označuje hashtagom #borntofly (zrodený pre lietanie). Presne vie, kde sa chystá pristáť najbližšie.

„Cítim sa dobre, takže – čo hovoríte na métu 618 centimetrov?“ položil rečnícku otázku Duplantis.

Na Štiavničky príde aj Sotomayor

Už po 26. raz sa na Banskobystrickej latke (BBL) predstavia najlepší skokani do výšky. Jedno z najprestížnejších atletických podujatí na Slovensku v utorok podvečer ozdobí hneď niekoľko hviezd. Návrat na Štiavničky ohlásili napríklad minuloročný víťaz Naoto Tobe či ďalší štyria skokani s osobným rekordom 235 cm a viac – Čang Kuo-wej, Donald Thomas, Maxim Nedosekov a Mateusz Przybylko. Medzi ženami sú favoritkami na víťazstvo Ukrajinky Julia Levčenková a Jaroslava Mahučichová či Airiné Palšyté z Litvy. Jedným z čestných hostí bude aj aktuálny svetový rekordér Kubánec Javier Sotomayor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #skok o žrdi #Armand Duplantis