Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koronavírus mi skomplikoval situáciu, ale zdravie je prvoradé

Plán Jána Volka (23) na to, ako si vydobyť tohtoročnú olympiádu, je naruby. Kvôli koronavírusu vedenie Svetovej atletiky zrušilo halové majstrovstvá sveta v Nan-ťingu.

04.02.2020 09:00
Británia atletika SR Volko ME halové 60m... Foto: ,
Ján Volko.
debata

Slovenský šprintér mal na ňom obhajovať šieste miesto spred dvoch rokov, post najlepšieho z Európanov i naháňať body do svetového rebríčka, ktoré mu môžu zaistiť účasť na OH v Tokiu 2020.

„Zatiaľ sme neabsolvovali prísnejšiu kontrolu. V Európe to nie je také vážne, hoci sú tu informačné tabule so symptómami nákazy,“ vysvetlil pred odletom do Düsseldorfu z letiska v Lipsku.

Aj vy ste si pre istotu zobrali rúško na tvár?

Nie, ale boli tam ľudia, ktorí ho mali.

Sú kontroly na letiskách prísnejšie ako pred vypuknutím nákazy?

Zatiaľ sme takú neabsolvovali. V Európe to zatiaľ nie je také vážne, hoci sú tu informačné tabule so symptómami.

V nedeľu (2.2. 2020) ste vyhrali šprint na 60 metrov v Enfurte za 6,60 sekundy. Číselná súhra vám priniesla šťastie…

Na také veci neverím. Neprikladám tomu veľký význam. Čas ma však potešil. Tipoval som, že zabehnem 6,62. Trénerka Naďa Bendová bola presnejšia. Znova uhádla môj čas.

Vďaka identickému času ste pred rokom oslavovali najväčší triumf kariéry. Spomenuli ste si na vlaňajšie prvenstvo z Glasgowa?

Áno, napadlo mi, že som za 6,60 získal zlato na halových majstrovstvách Európy. Sú to krásne spomienky, ale teraz mi nepomôžu. Je to za mnou. Musím hľadieť dopredu. Neobzerať sa a pripraviť sa na to, čo ma čaká.

Je súčasná forma rovnaká ako vtedajšia?

Veľmi podobná. Verím, že čas ešte trochu stlačím, možno niekde k osobnému rekordu (6,57 s, pozn.) Moja fazóna sa postupne zlepšuje. Pôvodne sme ju mali gradovať na halové majstrovstvá sveta, ale nakoľko sú zrušené, už nemáme na čo čakať. Keby sa konali, po dnešnom mítingu v Düsseldorfe by sme znova brzdili a načasovali jej vrchol na polovicu marca.

Slovenský šprintér Ján Volko sa sústredí na... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Ján Volko Slovenský šprintér Ján Volko sa sústredí na preteky.

Je zrušenie šampionátu pre vás vážny škrt v boji o tohtoročné olympijské hry v Tokiu?

Je to komplikácia. Keby som tam zabehol solídny výsledok, napríklad ako pred dvomi rokmi šieste miesto v Birminghame, mohlo mi to výrazne pomôcť. Skôr to bol škrt cez rozpočet pre mojich trénerov, museli prerábať tréningový plán. Mám maximálnu motiváciu naháňať body do rebríčka, ktoré by ma mohli priblížiť k olympiáde či ma na ňu dokonca posunúť.

Prekvapilo vás rozhodnutie kompetentných, ktorí šampionát zrušili kvôli obavám z koronavírusu?

Dalo sa očakávať, hoci v hre bola možnosť, že šampionát presunú. Na jednej strane to pre mňa nie je dobrá správa. Lenže pri takýchto veciach sa neoplatí riskovať. Zdravie je prvoradé. Možno keby som tam prišiel, aj v blokoch by som mal v hlave myšlienku na koronavírus. Ktovie, čo by to so mnou spravilo.

Dá sa potenciálny zisk bodov do olympijského rebríčka dohnať aj na mítingoch, ktoré nemajú taký koeficient ako majstrovstvá sveta?

Dnes ma čaká míting v Düsseldorfe, ktorý je v seriáli World Athletics Indoor Tour. Je to halový ekvivalent Diamantovej ligy. Na týchto podujatiach sa dá získať podstatne viac bodov ako napríklad v Enfurte. Iste to nebude tak dobre ohodnotené ako na MS, ale rozdiel nie je markantný. Musím však najskôr behať kvalitné výkony, až potom počítať body.

Ján Volko. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jan Volko Ján Volko.

Máte prepočet toho, koľko by vám ich reálne mohlo stačiť?

To sa nedá predpokladať. Isté je len to, že konkurencia je tvrdá a olympijské limity na stovke i dvojstovke sú pre mňa prísne.

Aj maratónsky limit do Tokia (2:11:30 h) je oproti predošlému v Riu (2:19:00) výrazne prísnejší. Ako to vnímate?

Podmienky majú všetci rovnaké, musíme sa s nimi vyrovnať.

Zabehli ste európsky výkon roka na 60 metrov. Na čo si líder tabuliek trúfa medzi smotánkou v Düsseldorfe?

Nemám čo stratiť. Sú tam rýchlejší šprintéri ako ja. Číňania aj Američania budú dobrou previerkou. Nedávam si konkrétne ciele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #OH v Tokiu 2020