Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Útok na spravodlivý proces. Rusi možno nebudú v Tokiu

Šesť mesiacov pred začiatkom olympijských hier v japonskom Tokiu sa objavila možnosť, že "pod piatimi kruhmi" nakoniec vôbec nebudú štartovať ruskí reprezentanti v atletike.

30.01.2020 15:05
Danil Lysenko Foto: ,
Nezávislý atlét z Ruska Danil Lysenko po úspešnom pokuse v Birminghame.
debata (14)

Jednotka atletickej integrity (AIU) sa zasadzuje o to, aby atléti z Ruska nemohli súťažiť na medzinárodných podujatiach ani pod neutrálnou vlajkou.

AIU sa k tomuto kroku odhodlala po tom, ako od Ruskej atletickej federácie nedostala primerané odpovede týkajúce sa prípadu falšovania dokumentov u výškara Danila Lysenka.

Ten mal poskytnúť falošné lekárske záznamy, aby sa vyhol trestu. AIU uviedla, že poskytla Rusom dostatočný časový priestor ôsmich týždňov, no tí ani zďaleka nezareagovali zmysluplným spôsobom.

Ruský dopingový škandál ožíva. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Doping Ruský dopingový škandál ožíva.

"Zodpovedná členská federácia by za daných okolností pripustila vznesené obvinenia a vyslovila ľútosť nad svojim správaním, ale Ruská atletická federácia nespravila ani jedno.

Namiesto toho vynakladá kopec energie na popieranie akejkoľvek spojitosti s týmto prípadom, obviňuje všetkách naokolo a útočí na spravodlivý proces. Súčasné vedenie federácie iba nadväzuje na praktiky bývalého," uviedla AIU v tlačovej správe.

AIU taktiež vyzvala Svetovú atletiku (World Athletics/WA), aby zvážila vylúčenie Ruskej atletickej federácie zo svojich štruktúr.

Najväčšou sankciou by však bolo, ak by ruskí atléti nemohli súťažiť na veľkých medzinárodných podujatiach ako MS alebo OH ani ako neutrálni športovci.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #AIU #doping v Rusku