Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vážne porušenie kódexu. WADA uštedrila Rusom ďalší úder

Svetová antidopingová agentúra (WADA) v stredu rozhodla o čiastočnom uzatvorení laboratória v Moskve. Stalo sa tak po decembrovom náleze, že s údajmi tam uloženými manipulovali v snahe zakryť dopingovú minulosť ruských športovcov.

23.01.2020 09:36
Katovice, konferencia, doping Foto: ,
WADA znovu rieši doping v Rusku.
debata (3)

„Ide o vážne porušenie etického kódexu,“ uvádza sa v stanovisku WADA. Moskovské laboratórium už malo prerušenú činnosť od roku 2015, do mája 2016 ešte v obmedzenom režime pokračovalo v testovaní krvných vzoriek.

Uzavretie pracoviska v Rusku môže v praxi znamenať, že ruskí športovci budú mať sťaženú situáciu pred OH 2020 v japonskom Tokiu, aby splnili prísne pravidlá WADA týkajúce sa testovania a dostali „zelenú“ pre štart pod piatimi kruhmi.

Ruský dopingový škandál ožíva. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Doping Ruský dopingový škandál ožíva.

„Budú to riadne výzvy. Zvýšené nároky sa budú týkať ľudí, peňazí aj celej logistiky,“ uviedla dočasná výkonná riaditeľka Ruskej antidopingovej agentúry Margarita Pachnocká.

Uzatvorenie moskovského pracoviska v utorok schválil nový prezident WADA Witold Banka. Moskovčania však pokračujú v práci ďalej a môžu analyzovať už získané vzorky, no všetky získané od stredy musia posielať na spracovanie do iných laboratórií.

V súvislosti s masívnym štátom riadeným dopingom ruských športovcov stále prebieha odvolací proces, Rusi sa voči tvrdému trestu od WADA odvolali na Športový arbitrážny súd (CAS) do švajčiarskeho Lausanne.

Okrem iných opatrení Rusi nesmú počas najbližších štyroch rokov organizovať celú škálu vrcholných podujatí, ani sa o ne uchádzať.

Na OH či ZOH môžu tiež športovci z Ruska štartovať len ako neutrálni, teda bez vlajky či hymny a predtým musia splniť prísne kritéria týkajúce sa dopingového testovania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #doping v Rusku