Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nik nechce, aby sa opakovalo katarské peklo, vraví Tóth

Pred niekoľkými týždňami radšej vzdal preteky v Dauhe. Na atletických majstrovstvách sveta 2019 zažil niečo, čo ešte nikdy predtým. A po pretekoch dúfal, že ani nikdy potom.

05.11.2019 06:00
Tóth Matej, Foto: ,
Matej Tóth na atletických MS v katarskej Dauhe kvôli veľkej horúčave nedokončil preteky.
debata (7)

Olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth (36) nakoniec bude obhajovať zlato v Sappore. Zmenu dejiska prijal kladne. "Všetci vieme, čo sa dialo v Dauhe. Verím, že to pre mňa bude pozitívna zmena,“ nádejá sa pretekár banskobystric­kej Dukly.

Ako ste prijali rozhodnutie zmeniť dejisko maratónskych a chodeckých disciplín z Tokia do Sappora?

Keď som nad tým začal uvažovať, došlo mi, že ani jedna z alternatív nie je zlá alebo dobrá. Každá mala nejaké pozitíva aj negatíva. Nastavil som sa tak, že bez ohľadu na definitívu si z rozhodnutia kompetentných vezmem to pozitívne. Vyšlo to na Sapporo.

Aké pozitíva vidíte v tom, že nebudete obhajovať zlato v metropole Japonska?

Chystám sa na olympiádu do Sappora… (smiech). Všetci vieme, čo sa dialo v Dauhe. Chápem, prečo sa organizátori rozhodli pre zmenu. Nikto z nás nechce, aby sa opakovalo katarské peklo. Iste, aj v Sappore bude teplo – letá v Japonsku sú horúce. Určite je dobré aj to, že to vieme rok dopredu, čo je dostatočný časový odstup, aby sme vyladili prípravu. Verím, že to pre mňa bude pozitívna zmena.

Nemáte na kompetentných ťažké srdce? Akiste museli už pri udeľovaní olympiády 2020 vedieť, že leto v Tokiu môže ohroziť zdravie vytrvalcov…

Určite by sme sa na tom vedeli vybúriť a protestovať proti tomu. Povedal som si však – načo? Vtedy ešte nemali šokujúcu skúsenosť z Kataru. Namiesto hnevu sa radšej sústredím na pozitívne veci a tvrdý tréning. Ten mi niečo prinesie, nejaké sťažovanie sa nie. Pripravíme sa na o 5–6 stupňov chladnejšie Sapporo. Ak stihneme, presunieme sa do Tokia na posledný deň olympiády, nakoľko štart päťdesiatky je v predposledný deň Hier.

Na medailový ceremoniál?

(smiech) To bude veľká motivácia ponáhľať sa tých viac ako tisíc kilometrov do Tokia. Ešte je to veľmi ďaleko. Zatiaľ sme len pri plánovaní prípravy. Teraz sa môžeme zamerať na ňu a aj splnenie limitu na olympiádu.

Už ste niekedy boli v Sappore?

Nie, dokonca ani v Tokiu. Len v Osake. Japonsko mám rád. Teším sa na atmosféru.

Neobávate sa o ňu?

Práve naopak. Myslím si, že mnohí obyvatelia Sappora teraz jasajú. Kvôli teplu budú mať pod nosom sviatok, o ktorom ešte donedávna ani nesnívali. Budú sa môcť nadýchnuť olympijskej atmosféry v papučiach. Navyše, Japonci sú v chôdzi momentálne veľmi dobrí, takže predpokladám zvýšený záujem divákov. Verím, že atmosféra bude olympijská.

Z čoho máte obavy?

Z logistiky. Som zvedavý, ako to organizátori zvládnu. Nemusíme chodiť do Tokia, pôjdeme zrejme rovno do Sappora. Otázne však bude, ako to bude s tímovým lekárom či fyzioterapeutom. Tí budú s našimi reprezentačnými kolegami v dejisku Hier. Neviem, ako to bude vyzerať. Verím, že kompetentní mysleli aj na tento faktor.

Počasie bude chladnejšie o 5–6 stupňov. Akú veľkú rolu to zohráva?

Nie je malá, lebo v Tokiu budú extrémne podmienky. Určite aj v Sappore bude horúco, ale predsa len sa to bude viac podobať stredoeurópskej klíme. Všetko do 30 stupňov sa dá zvládnuť. Viac je už extrém. Vtedy sa to láme a môže ohroziť aj zdravie športovcov. Možno sa to nezdá, ale zo skúsenosti viem, že teplotný rozdiel 5–6 stupňov je dosť. Samozrejme, neplatí to pre všetkých.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #Matej Tóth #chôdza