Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádže odmalička. Najskôr triafal mangá, teraz medaily

Na ostrove Grenada, ktorý má dvakrát menej obyvateľov ako Košice, sa pred takmer 22 rokmi narodil Anderson Peters.

18.10.2019 15:30
Peters oštep Foto: ,
Grenadský oštepár Anderson Peters na MS v Dauhe.
debata

Je najväčším prekvapením nedávno skončených atletických majstrovstiev sveta v Dauhe. Z chudobného chlapca vyrástol pod ovocnými stromami šampión a hrdina karibského ostrova.

Vysoké stromy

Mal len desať rokov, keď prvýkrát schytil do ruky oštep. A bol to veru vydarený pokus. Hoci do školských zápisov nezaznamenali, kam osemstogramové náčinie zaletelo, bol to nový rekord. Peters nulové skúsenosti predčil silou i talentom. A mal aj dobrý základ z ranného detstva.

„Hádzanie je pre mňa úplne prirodzené. Keď sme boli malí, pravidelne sme hádzali kamene a zhadzovali nimi mangá a jablká zo stromov. Boli poriadne vysoké,“ vravel pre oficiálnu stránku Svetovej atletiky (WA) v septembri tohto roka.

Na začiatku atletickej kariéry ho však školský oštepársky rekord neohúril. Chcel byť šprintérom. Takým, akým bol Usain Bolt. V čase, keď zabehol dodnes platný svetový rekord v Berlíne 2009, bol členom štafety Grenady na 4×100 metrov.

„Šprint je drina ako hrom. Moje telo ju nevydržalo. Mal som jedno zranenie za druhým. Musel som sa rozhodnúť – buď zmena disciplíny alebo definitívny koniec,“ pripustil Peters.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

They ask me “how does it feel to be the world champion? “ and up to this day I don’t have an answer ‍♂️

Príspevok, ktorý zdieľa Anderson Peters (@anderson_peters1),

Vymeškával v škole

Dlhé roky vzhliadal okrem jamajského blesku aj ku Kiranimu Jamesovi – prvému a jedinému medailistovi z olympiády, ktorý pochádza z Grenady. Elitný štvorstovkár mal na neho obrovský vplyv. A po Hrách v Londýne aj Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga.

„Hovoril som si, že keď sú úspešní oni, môžem byť aj ja. Nezáleží na tom, odkiaľ pochádzate. Najdôležitejšie je, ako veľmi chcete uspieť,“ tvrdil Peters.

O tri dni oslávi 22. narodeniny. Stane sa tak na Mississippi State University, kde ho krátko po triumfe v Dauhe čakali prednášky a skúšky. „Niečo som vymeškal, snáď ma pedagógovia nebudú karhať,“ smial sa charizmatický vrhač.

Od profesionálnych začiatkov s oštepom – v neskorých štrnástich rokoch – sa porovnával s Walcottom. Tréningové objemy, sústredenia, progres v hodoch.

„Mali sme len dva či tri oštepy. Môj tréner mi doteraz ďakuje. Chodiť po ne 70–80 metrov stále dookola bol pre neho dobrý tréning,“ opisuje neľahké podmienky v Grenade.

Stále je len žiakom

Dlhé roky bol Peters v porovnávaní s Walcottom pozadu. Výrazne. Až kým neprišiel zlom v najlepšom roku kariéry – 2019. Na Panamerických hrách hodil nový národný i osobný rekord 87,31 metra a odsunul skúseného borca na druhú priečku.

„Bola to pre mňa česť i dlhodobý cieľ, ktorý som si zrazu splnil,“ pripustil. Mesiac pred štartom svetového šampionátu v Dauhe nemal veľké vyhlásenia. „Keby som sa dostal do finále, tam sa môže stať hocičo,“ vravel.

Nuž, tak sa aj stalo… Do finále nepostúpili viacerí favoriti. A v ňom zlyhával jeden ašpirant na zlato za druhým. Rybník im vypálil muž z Grenady. „Splnil sa mi ďalší sen,“ žiaril šťastím.

Má ich mnoho. Napríklad hodiť oštep za mýtickú stometrovú hranicu. „Stále je len oštepárskym žiakom. Netuším, kde sa jeho progres zastaví,“ povedala Aprila Thomasová, jedna z tréneriek na univerzite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #oštep #Anderson Peters