Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez zajačej svorky. Do dejín vhupla na trampolínach

Jeden atletický supervíkend. Dva dni demonštrácie kenskej sily v rozdielnych kútoch sveta. A dvojica neuveriteľných maratónskych časov, ktoré vošli do histórie. Vo Viedni aj v Chicagu sa o nich šepkalo už niekoľko dní pred pretekmi. Forma oboch hviezd bola verejným tajomstvom.

14.10.2019 15:43
atletika chicago Foto: ,
Brigid Kosgeiová v cieli Chicagského maratónu.
debata (1)

Po tom, ako Eliud Kipchoge vo Viedni zabehol ako prvý človek maratón pod dve hodiny (1:59:40,2 h), sa nenechala zahanbiť ani jeho reprezentačná kolegyňa Brigid Kosgeiová.

Cieľovú pásku preťala v novom svetovom rekorde 2:14:04 h. Predviedla výkon, na ktorý sa čakalo príliš dlho. „Trpezlivosť prináša ruže. Oplatilo sa počkať,“ vravela v cieli nedeľňajšieho maratónu v Chicagu Paula Radcliffová.

Čo to, do pekla, je?!

Keď pred šestnástimi rokmi zabehla svetový rekord (2:15:25 h), hovorila, že je len otázkou času, že ho niekto prekoná. Odpoveď na ňu však prišla omnoho neskôr.

„Na jednej strane som si hovorila konečne. Na druhej – 2:14, čo to, do pekla, je?!“ nechápala americká atlétka Molly Huddlová.

Kosgeiová zlepšila svetové maximum o minútu a 21 sekúnd. Ešte pôsobivejšie vyznieva porovnanie jej dvoch najlepších časov v kariére. V Chicagu si zlepšila osobný rekord o viac ako štyri minúty.

Športový víkend vo fotografiách Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Róbert Boženík (vľavo) oslavuje gól do siete...

„Bolo trochu chladno a fúkalo. Bola som však pripravená prekonať svetový rekord. Som šťastná. Diváci ma hnali dopredu. Stále som cítila, že mám dostatok energie. A tak som išla, išla a išla…,“ vravela v cieli víťazka.

Môže byť ešte rýchlejšia

Výkon 25-ročnej vytrvalkyne ocenil aj americký denník Washington Post. Jeho porovnanie s Kipchogem sa jej iste čítalo príjemne.

„Kým okolo prvého muža, ktorý zabehol maratón pod dve hodiny, sa striedali vodiči ako svorka zajacov, Kosgeiová ju nepotrebovala. Ukázala, že má obrovský potenciál,“ napísal prestížny americký denník.

Tempo, s akým vyrazila do dejín, bolo zdrvujúce. A hoci jej v záverečných kilometroch dochádzala para, výrazný náskok – pred súperkami aj predošlým svetovým rekordom Radcliffovej – si udržala.

„Nečakala som to,“ vyhlásila Kosgeiová a jedným dychom dodala: „Môžem bežať ešte rýchlejšie. Som presvedčená, že v silách ženy je zabehnúť čas okolo dvoch hodín a desiatich minút.“ doplnila.

„Nepochybujem o tom. Vedela som, že môj čas na vrchole sa raz skončí. Keď som videla, ako Brigid letela, bolo mi všetko jasné,“ doplnila britská atletická legenda Radcliffová.

Rýchlejšie tenisky

Kosgeiovej kariéru už v začiatkoch ovplyvňovali viaceré zranenia. Vlani prekonala najvážnejšie. Aj napriek zraneniu kolena v Chicagu zvíťazila.

„Dala som si tabletku proti bolesti a išla som, lebo to tu mám veľmi rada,“ usmievala sa. Do smiechu jej však už nebolo pri otázkach novinárov ohľadom kauzy, ktorá vo veľkom zasiahla africkú atletickú veľmoc. Viacero kenských žien aj mužov uviazlo v dopingovej sieti.

„Nič o tom neviem. Som mimo nich, trénujem na inom mieste. Každému vždy hovorím – môžeš byť čistý a patriť k najlepším,“ precedila pomedzi zuby.

Časy chudoby, v ktorých vyrastala, sú už dávno preč. Akiste k tomu prispelo aj takmer dvestotisíc eur, ktoré si z Chicaga odniesla. Paradoxom je, že jej k tomu pomohli rovnaké tenisky ako Kipchogemu.

Kým v prípade veterána to bol jeden z dôvodov, prečo Svetová atletika (WA) neuznala platnosť svetového rekordu v maratóne, pri Kosgeiovej to nie je prekážka. Špeciálne navrhnutá obuv od spoločnosti Nike údajne môže priniesť až 90-sekundový benefit oproti ostatným.

„Nie je to žiadna veda,“ vravel na margo nich šéf WA Sebastian Coe. „Niet pochýb, že poskytujú atlétom výhodu. Je to, ako keby ste behali na trampolínach,“ oponoval americký maratónec Jacob Riley.

Kosgeiovú tento spor trápiť nemusí. Akiste sa o vylepšenie svetového rekordu pokúsi opäť. A možno znova v špeciálnych teniskách…

1 debata chyba
Viac na túto tému: #svetový rekord #maratón #Eliud Kipchoge #Brigid Kosgeiová