Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posunul hranice ľudstva. Vďaka behu na autobus

Už keď sa sa rútil do cieľa, tušil, čo sa deje.

12.10.2019 18:44
Eliud Kipchoge Foto: ,
Historický okamih. Eliud Kipchoge prichádza do cieľa maratónskej trate vo Viedni, ktorú zvládol do dvoch hodín.
debata (15)

„Človek nemá limity,“ hlásil nápis na cieľovej bráne. Vlastný výrok si prečítal aj Eliud Kipchoge. A o chvíľku preťal cieľovú pásku v čase 1:59:40 hodiny na podujatí INEOS 1:59 Challenge vo Viedni.

Stal sa prvým človekom histórii, ktorý pokoril hranicu dvoch hodín na maratónskej trati dlhej 42,195 kilometra.

„Nie je to len moja zásluha, pochvalu si zaslúži celý môj tím. Je to náš spoločný úspech,“ vravel v cieli Kipchoge. Krátko predtým ho vodiči i pomocníci z jeho tímu zdvíhali nad hlavu a oslavovali.

422 stoviek za sedemnásť sekúnd

Hoci tridsaťštyriročný atlét nevylepšil vlastný oficiálny svetový rekord z vlaňajšieho berlínskeho maratónu, nesmúti. Stal sa nesmrteľným. Podobne ako Roger Bannister, ktorý v roku 1954 zabehol ako prvý míľu pod štyri minúty či Usain Bolt – svetový rekordér na stovke za 9,58 sekundy.

Pokorenie dvojhodinovej hranice na trati maratónu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Eliud Kipchoge v cieli špeciálne pripravenej...

„Prekonať dvojhodinovú hranicu v maratóne je pre nás ako ďalší krok na Mesiaci. Veľký pre ľudstvo. Limit je len myšlienka. A ja sa ju pokúsim v sobotu vymazať,“ vravel ešte pred pretekmi vo viedenskom parku Prater Kipchoge.

V nádhernom prostredí rakúskej metropoly mal všetko pripravené do poslednej bodky. Práve preto nemôže byť jeho čas platným svetovým rekordom. Mimochodom, drží ho práve Kipchoge – vlani v Berlíne zabehol čas 2:01:39 h.

Vo Viedni sa nebežalo podľa pravidiel Svetovej atletiky (WA). Vytrvalci použili špeciálne bežecké maratónske topánky nezodpovedajúce normám WA. Systém občerstvovania a ani počet vodičov (41) nebol v súlade s pravidlami. Kipchoge bežal bez súperov a za elektromobilom. Ukazoval mu čas, tempo a robil aj clonu pred odporom vzduchu.

„V Berlíne som bežal na svetový rekord, vo Viedni pôjdem, aby som písal históriu. Každý to môže skúsiť. Zistí, že to bude bolieť,“ odpovedal podráždene na otázku, či považuje takéto podujatie a jeho špecifiká za prijateľné.

Pre ilustráciu – Kipchoge zabehol počas sobotňajšej tortúry 422 šprintov na sto metrov za sedemnásť sekúnd. Vkuse…

Superčlovekovi pomáhali hviezdy

Tempo na úrovni 2:50 min na kilometer mu udávali napríklad nórski bratia Henrik, Filip a Jakob Ingebrigtsenovci, olympijský šampión z Ria na 1500 m Američan Matthew Centrowitz, z Kene pochádzajúci exmajster sveta na 1500 a 5000 m Bernard Lagat či Etiópčan Selemon Barega – vicemajster sveta na 5000 m z nedávno skončeného šampionátu v Dauhe 2019.

„Musím pochváliť svojich vodičov, ktorí patria medzi najlepších atlétov na svete. Boli absolútne fantastickí. Takýto čas sme dosiahli najmä vďaka spoločnej práci. Je to veľký deň pre Keňu a všetkých ľudí v krajine,“ vravel po pretekoch šťastný Kipchoge.

„Ukázal nám, že všetko je možné. Je pre nás veľkou inšpiráciou. A aj motiváciou, aby sme sa o to pokúsili aj my,“ doplnil Lagat.

Tisícky Keňanov v uliciach mesta Eldoret, v... Foto: SITA/AP, STR
Eliud Kipchoge, Keňa Tisícky Keňanov v uliciach mesta Eldoret, v ktorom Eliud Kipchoge žije a trénuje, po výnimočnom kúsku vytrvalca.

Dlhé roky je najlepším maratóncom sveta. Nateraz nastúpil do trinástich pretekov. Vyhral tucet, vo zvyšných bol druhý. Keď vlani zlepšil svetového maximum o 78 sekúnd, bol to najväčší skok za viac ako polstoročie.

„Všetko vyšlo úplne perfektne. Rekord sme prekonali a teraz je na iných, aby bežali ešte rýchlejšie,“ tešil sa Kipchogeho dlhoročný kouč Patrick Sang.

„Záverečný kilometer, v ktorom ešte tempo zrýchlil, bol neskutočný. Polmaratón pod jednu hodinu a vzápätí ďalší… Eliud je superčlovek,“ pridala sa nadšená hlava celého projektu Jim Ratcliffe, šéf spoločnosti INEOS.

Chlapec, ktorý v detstve musel kvôli chudobe behať na autobus každý deň dve míle, aj vďaka nemu urobil jeden obrovský atletický krok pre ľudstvo.

„Toto nie je koniec, ale len začiatok,“ upozornil Kipchoge.

Kde sa zastaví? Ťažko povedať, veď človek nemá limity…

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Eliud Kipchoge