Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

9,76? Ešte to môžem stlačiť, cíti Coleman. Publikum s Jamajčanmi bučalo na Gatlina

Nový majster sveta Christian Coleman sa sobotňajším víťazným časom v behu na 100 metrov 9,76 sekundy zaradil na šieste miesto historických tabuliek.

29.09.2019 07:46
Christian Coleman, Justin Gatlin Foto: ,
Christian Coleman finišuje pred Justinom Gatlinom vo finále stovky na MS v Dauhe.
debata

Pred ním sú len svetový rekordér Usain Bolt (9,58), Tyson Gay (9,69), Yohan Blake (9,69), Asafa Powell (9,72) a Justin Gatlin (9,74). Dvadsaťtriročný Američan po prvom zlate v najprestížnejšej atletickej disciplíne cíti, že má ešte potenciál na zlepšenie.

A posledné slovo ešte nehodlal povedať ani tridsaťsedemročný vicemajster sveta Gatlin, ktorý chce o rok štartovať na olympiáde v Tokiu.

Coleman v Dauhe predviedol najrýchlejšiu stovku vo finále MS od Berlína 2009, kde legendárny Bolt vytvoril doteraz platný svetový rekord. Vylepšil si osobné maximum o tri stotiny.

„Je to neuveriteľný čas. Myslím si, že len nebo je limit. Myslím, že mám stále ešte veľa vecí, na ktorých môžem pracovať a ktoré môžem zlepšiť. Ešte svoj čas môžem stlačiť,“ povedal halový svetový rekordér na šesťdesiatke.

Strieborný Gatlin získal na majstrovstvách sveta už piatu medailu zo stovky. Začal titulom v Helsinkách 2005 a druhé svetové zlato pridal predvlani v Londýne. Popri tom má ešte striebra z Moskvy 2013 a Pekingu 2015. Ale aj škvrnu v podobe dvoch dopingových trestov.

Jeho minulosť sa intenzívne pripomínala v Londýne, keď sa v súvislosti s jeho duelom s Boltom hovorilo o zápase dobra a zla. Aj dnes na neho publikum v Katare s početnou jamajskou skupinou pri predstavovaní bučalo, aj keď zďaleka nie tak intenzívne ako v Londýne. Aj preto, že fanúšikov bolo niekoľkonásob­ne menej.

Krátko pred šampionátom mal Gatlin ľahšie zranenie zadného stehenného svalu, napriek tomu dokázal naladiť formu na najdôležitejšie preteky roka.

„Táto sezóna je dôkazom mojej vytrvalosti a vôle. Chcel som len zostať koncentrovaný na tento preteky a dať do nich všetko,“ povedal šprintérsky veterán. A na otázku na Tokio 2020 mal jasnú odpoveď. „Prídem, budem lepší. Som pripravený.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Gatlin #Christian Coleman #MS 2019 v atletike