Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké športové gesto v Dauhe. Bežec podopieral súpera až do cieľa

Hrdinami úvodného rozbehu na 5000 metrov na majstrovstvách sveta v Dauhe sa stali bežci z chvostu poľa.

27.09.2019 20:16
Braima Suncar Dabó, Jonathan Busby Foto: ,
Braima Suncar Dabó podopiera vyčerpaného Jonathana Busbyho.
debata

Braima Suncare Dabo z Guiney-Bissau, ktorý do posledného kola vbehol s veľkým odstupom posledný, zastavil na protiľahlej rovinke pri vyčerpanom Jonathanom Busbym z Aruby a podopieral ho až do cieľa.

Ani jeden z pretekárov z atleticky rozvojových krajín nemal v štatistikách zapísaný žiadny výkon na 5000 metrov na dráhe a na konkurentov nestačili. Busbymu došli sily a už sa len potácal v hlbokom predklone. Dabo bežal a mohol ho pohodlne minúť a nechať za sebou, ale predviedol športové gesto, zastavil a vzal súpera okolo ramien.

Za búrlivého potlesku divákov mu pomáhal až do cieľa, kde bol Busby o 19 stotín skôr. Základný osobný rekord si však stanovil len reprezentant západoafrickej Guiney-Bissau časom 18:10,87.

Bežca z karibského ostrova Aruba nakoniec diskvalifikovali kvôli prijatiu pomoci iného pretekára.

Reprezentant západoafrického štátu nemal v Katare veľké osobné ambície, v civilnom živote je študentom v Portugalsku. „Jednoducho som chcel pomôcť tomu chlapcovi pretnúť cieľovú pásku. Myslím, že každý v podobnej situácii by sa zachoval podobne,“ povedal podľa AFP Dabo.

Rozbehy na 5000 m vyhral Američan Paul Chelimo za 13:20,18, aj keď dobehol bez jednej tretry.

TV Pravda: Olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth sa chystá na netradičný štart v rámci MS 2019 v katarskej Dauhe. Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v atletike #Jonathan Busby #Braima Suncare Dabo #y