Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zrušia preteky Tótha a Czakovej? Atletická federácia reagovala

Mesiace uisťovali športovcov i fanúšikov, že je všetko v poriadku. Bezpečné, pripravené, neohrozené. Tri dni pred štartom jednej z vytrvalostných disciplín na atletických majstrovstvách sveta v Dauhe (od 27. septembra do 6. októbra) - chodeckej päťdesiatky žien aj mužov - však nastali "nečakané" komplikácie. Vo vzduchu visí aj zrušenie pretekov.

25.09.2019 11:40 , aktualizované: 14:14
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth: Správy o možnom zrušení pretekov na 50 km pôsobia dosť rušivo.
debata (4)

„Tieto správy pôsobia veľmi rušivo. Na jednej strane sme v neistote, na druhej sa zväčšujú obavy, aké kruté podmienky nás v Dauhe čakajú. V každom prípade však páni z Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) mali na takúto situáciu myslieť oveľa skôr ako pár dní pred pretekmi,“ povedal pre web Slovenského atletického zväzu (SAZ) Matej Tóth.

48 stupňov Celzia

Hnevu olympijského šampióna (Rio de Janeiro 2016), majstra sveta (Peking 2015) a dvojnásobného vicemajstra Európy (Zürich 2014 a Berlín 2018) sa nemožno čudovať. Informácia o zrušení chodeckej päťdesiatky kvôli extrémnym klimatickým podmienkam v závere týždňa sa tábormi v Dauhe prehnala náhle.

"Fakt, že v tomto období je tu horúco, vedel každý. A aj vtedy, keď Dauhe udelili právo zorganizovať svetový šampionát. To nie je novinka. Prekvapuje ma, že sa niekto zobudil až teraz, pár dní pred pretekmi. Je dobré, že chcú chrániť zdravie športovcov, ale na to sa malo myslieť oveľa skôr,“ soptil 41-ročný Yohann Diniz v rozhovoroch pre francúzske médiá.

Práve tie prišli ako prvé s novinkou, že k sobotňajšiemu štartu chôdze (23.30 tamojšieho času, 22.30 stredoe­urópskeho) a piatkovému maratónu žien nemusí dôjsť. Dôvodom je, že cez víkend by o 20.00 mala teplota v Dauhe atakovať hranicu 48 stupňov Celzia.

"Neuvažujeme o zrušení ani odložení žiadnej súťaže na MS v Dauhe. Máme pripravené viaceré záložné plány a rôzne scenáre, ale žiadny sme zatiaľ neaktivovali,“ uviedla IAAF vo svojom vyhlásení.

Dva možné scenáre

IAAF posunula termín vrcholu predolympijskej sezóny na nezvyčajne neskorý termín. Prelom septembra a októbra mal zaručiť o čosi ľudskejšie teplotné podmienky pre najlepších vytrvalcov sveta. Miernejšie predpovede počasia sa však nenaplnili.

„Spolu s Marikou Katerinka Czakovou sa snažíme pochmúrne myšlienky vytesňovať. To, aké rozhodnutie padne, žiaľ, neovplyvníme. Myseľ mám stále nastavenú tak, že súťažiť sa bude podľa pôvodného plánu,“ doplnil Tóth.

Kompetentní uistili všetkých zainteresovaných, že sa pretekať bude. Najpravdepodob­nejšie sa javia dva scenáre. Jedným je možnosť, že by sa preteky neuskutočnili na cestnom okruhu, ale priamo na klimatizovanom Kalifovom štadióne, kde sú organizátori schopní zabezpečiť teplotu 26 stupňov Celzia. Chodci by tam museli absolvovať extrémnych 125 štyristome­trových kôl.

Druhý je radikálnejší a pre Diniza neprijateľný. Štvorhodinové peklo v katarskej horúčave by úplne zrušili a päťdesiatku by nahradili štartom na 20-kilometrovej trati.

„Dva roky sa pripravujete na šampionát a potom niekto príde a povie, že preteky rušia? To je nezodpovedné. Neriskujete v tejto rozpálenej peci zdravie? Nie je to nebezpečné? A ak nenastúpite na štart, neohrozíte tým svoju šancu štartovať o rok na olympiáde v Tokiu?“ hneval sa Diniz.

Tóthov kouč Matej Spišiak na extrémne podmienky v Dauhe upozorňoval už vlani. Na jeseň so šéftrénerom SAZ Martinom Pupišom absolvovali inšpekčnú cestu do dejiska majstrovstiev sveta. Vrátili sa so zmiešanými pocitmi.

"Už pred rokom som vravel, že podmienky pre atlétov vo vytrvalostných disciplínach sú absolútne nevhodné. Ide reálne o zdravie športovcov. Ak by išlo len o mňa a mal som tú moc, svojich zverencov do Dauhy nepustím,“ ozrejmil Spišiak.

Veľmi by ho to mrzelo, ale ako sám hovorí – zdravie je dôležitejšie ako medaily či úspechy. „Maťo aj Marika sa na tieto podmienky tvrdo pripravovali. Snažili sa im prispôsobiť a robili nenormálne veci proti prírode, len aby sa dôkladne nachystali na to. Uvidíme, čo nás v Dauhe čaká,“ doplnil pred dnešným príletom Spišiak.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Mária Katerinka Czaková #MS v atletike 2019