Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovákov čaká pekelne horúci šampionát. Hrašnová: Nikdy som to nezažila

Šesť slovenských atlétov na majstrovstvách sveta. Žiaden alarmujúci stav, ale ani dôvod na oslavu. Skôr daň za sprísnené limity, ako pokles formy reprezentantov spod Tatier.

23.09.2019 19:00
Hrašnová Foto:
Slovenské atlétky Martina Hrašnová a Gabriela Gajanová.
debata

„Keby sa uplatňovali limity z majstrovstiev sveta spred dvoch rokov, mali by sme až 11-člennú výpravu. Dostať sa na tohtoročný šampionát bolo náročnejšie. Zo Slovenska ide na šampionát do Dauhy (27. septembra – 6. októbra) kvalita, nie kvantita,“ ozrejmil šéftréner Martin Pupiš.

Zisk jednej medaily

Na pôde Slovenského atletického zväzu načrtol, čo by ho na pekelne horúcom šampionáte potešilo.

„Všetci by sme si želali šesť zlatých, ale to sa zrejme nestane. Myslím si, že jeden cenný kov domov donesieme. Maťo Tóth je predsa olympijský šampión. Budem spokojný s dvoma umiestneniami do dvanásteho miesta,“ pokračoval Pupiš.

V pondelok sa vybrala ďalšia časť slovenského minitímu do katarskej neznámej. Horúce počasie atakujúce štyridsiatku, vlhkosť vzduchu okolo osemdesiat percent a klimatizovaný štadión preverí 1900 atlétov z 210 krajín. Po fyzickej aj mentálnej stránke.

„Neviem, čo môžem čakať. Ešte nikdy som niečo také počas dlhých rokov mojej kariéry nezažila,“ povedala najskúsenejšia žena v slovenskom tíme Martina Hrašnová.

Video

Snáď sa nezopakuje Berlín

Odpoveď tridsaťšesťročnej kladivárky banskobystrickej Dukly by pokojne mohli použiť aj jej kolegovia v bielo-modro-červenej trikolóre. Z úst o chvíľku šesťnásobnej účastníčky MS to predsa len vyznieva o čosi prekvapujúcejšie.

„Myslím si, že nás, vrhačov, sa to veľmi nedotkne. Vytrvalci pôjdu v noci a mimo štadióna. Tí to budú mať náročnejšie. Budú to iné preteky aj podmienky. Dá sa z toho vyťažiť, ale môžem aj pohorieť. Neviem, do čoho idem, ale chcem sa s tým vyporiadať,“ uistila Hrašnová.

Keď sa na MS chystala po prvýkrát – v roku 2001 do Edmontonu – mala osemnásť rokov a bola čerstvou juniorskou vicemajsterkou Európy. V tom čase osemstovkárka Gabriela Gajanová – jedna zo štvorice slovenských žien v Dauhe – robila radosť svojim rodičom.

„Vtedy som už vedela chodiť,“ naklonila sa k Hrašnovej a obe sa rozosmiali. „Je len dobré, že máme v reprezentácii aj talentovanú mládež,“ doplnila skúsená kladivárka na margo debutujúcej Gajanovej.

Devätnásťročná zverenka trénera Pavla Slouku Gajanová a ani dvojnásobná vicemajsterka Európy a bronzová medailistka z MS 2009 v Osake Hrašnová sa na nehostinné podmienky v Dauhe špeciálne nepripravovali.

„Čaká nás klimatizovaný štadión. Som zvedavá, ako to organizátori zvládnu. Ťažko sa môžem pripraviť na niečo tak netradičné. Nešla som ani do tepla, prišlo mi to kontraproduktívne,“ reagovala Hrašnová.

Potešilo by ju finále. Forma aj tohtoročný najlepší výkon – 72,04 metra z mája v Tampere – by jej podľa vlastných slov mali pomôcť zaistiť si miesto v boji o najcennejši­e kovy.

„Na začiatku prípravy výkonnosť vyskočila nad 70 metrov, potom klesla. Opäť sme sa k nej vrátili, takže všetko ide podľa plánu. Uvidíme, čo predvediem. Rada by som predviedla technicky správny hod a postúpila do finále,“ uzavrela Hrašnová.

Ten ukázala aj vlani na ME v Berlíne. Letel ďaleko za 70 metrov, lenže veľmi tesne mimo výseč. A tak z medailovej formy boli slzy po neúspešnej kvalifikácii.

„Verím, že sa história nezopakuje,“ usmiala sa Hrašnová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Martina Hrašnová #Gabriela Gajanová #MS v atletike 2019