Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nástupca Pistoriusa nebude môcť štartovať na MS: Je to zlé a nezákonné

Americký hendikepovaný bežec Blake Leeper nebude môcť štartovať na atletických majstrovstvách sveta v Dauhe.

08.09.2019 13:46
Blake Leeper Foto: ,
Blake Leeper.
debata

Medzinárodná federácia IAAF oznámila, že poradná skupina o jeho žiadosti, aby mohol pretekať na nadchádzajúcom svetovom šampionáte a na olympijských hrách v budúcom roku, rozhodne až koncom roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Leeper sa narodil bez dolnej časti nôh a behá s podkolennými protézami. Na júlových majstrovstvách USA skončil v pretekoch na 400 metrov piaty, čím by sa nominoval do amerického tímu pre štafetu.

V semifinále si časom 44,38 sekundy vylepšil osobný rekord z júnového Memoriálu Josefa Odložila v Prahe, kde zvíťazil pred domácim Pavlom Maslákom.

Teraz tridsaťročného Američana čaká boj o to, aby mohol súťažiť so zdravými atlétmi aj na akciách IAAF. Nasleduje slávneho Juhoafričana Oscara Pistoriusa, za ktorým získal striebro na 400 m na paralympijských hrách v Londýne, vtedy ešte vo výrazne horšom čase 50,14.

VIDEO: Blake Leeper na Memoriáli Josefa Odložila v roku 2018

Pistoriusovi najprv IAAF zakázala štart na olympijských hrách v Pekingu s tým, že by ho protézy oproti súperom zvýhodňovali. Juhoafrický atlét uspel s odvolaním na arbitráži, na OH sa nakoniec predstavil o štyri roky neskôr v Londýne. Už v roku 2011 štartoval na atletických MS, kde prispel k striebru štafety na 4×400 m.

Leeperovi a jeho právnikom sa nepáči, že IAAF preniesla dôkazné bremeno na amerického bežca, ktorý má preukázať, že mu protézy neposkytujú výhodu.

„Je to v rozpore s prípadom Oscara Pistoriusa, v ktorom bolo na IAAF preukázať, že ho protézy zvýhodňujú,“ uviedli atlétovi právnici zástupcovia vo vyhlásení.

„Je to zlé a nezákonné,“ sťažuje sa Leeper, ktorého výsledky IAAF neuznáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius #Blake Leeper