Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atléti otestujú elektronickú tabletku. Má im pomôcť v extrémnych horúčavách

Atléti budú môcť na majstrovstvách sveta v Dauhe na prelome septembra a októbra skúšať elektronickú pilulku, ktorá by mala pomôcť v boji s dehydratáciou a vyčerpaním z horúčavy.

21.08.2019 15:02
Atletika, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Pomôcka strážiaca telesnú teplotu sa bude testovať aj s výhľadom na olympijské hry v Tokiu 2020, kde sa očakávajú extrémne horúčavy.

Elektronická kapsula váži 1,7 gramu a nie je väčšia ako bežná medicínska tabletka. Vďaka svojim senzorom meria telesnú teplotu a bude počas pretekov prenášať elektronické dáta. Atléti, ktorí sa na pilotnom projekte zúčastnia, si vezmú pilulku niekoľko hodín pred súťažou a počas dvanástich až 48 hodín by ju mali po prechode tráviacim ústrojenstvom prirodzenou cestou vylúčiť.

„Niektoré národné federácie už tabletku testovali a výsledky boli dobré. Je to absolútne bezpečné. V kapsule nie je žiadny liek, len elektronický čip, ktorý sa aktivuje počas pretekov,“ uviedol pre britský denník Telegraph zdroj z Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF).

Technológiu vyvinul profesor športovej vedy Yannis Pitsiladis z univerzity v Brightone, ktorý úzko spolupracuje s IAAF i Medzinárodným olympijským výborom. Jeho tím bude počas testov v Dauhe, kde sú v septembri teploty okolo 35 stupňov Celzia, monitorovať aj informácie z meteorologických staníc a satelitov.

Rovnako ako v Katare hrozia vysoké teploty aj počas OH v Tokiu, ktoré sa budú konať budúci rok na prelome júla a augusta. V tomto období tento rok zomrelo v Japonsku v súvislosti s horúčavou takmer šesť desiatok ľudí.

Aby sa vyhli najväčším horúčavám, organizátori napríklad stanovili štart maratónu už na šiestu hodinu ráno. V Dauhe sa budú zase vytrvalostné disciplíny na ceste začínať tesne pred polnocou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dauha #MS 2019 v atletike #elektronická pilulka