Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uvidí Viedeň maratón pod 2 hodiny? Pomôcť má nórsky klan

Úspešní nórski bežci Henrik, Filip a Jakob Ingebrigtsenovi budú ako vodiči pomáhať Eliudovi Kipchogemu pri pokuse o prelomenie dvojhodinovej hranice v maratóne.

15.08.2019 08:29
Eliud Kipchoge Foto: ,
Eliud Kipchoge (vpravo) počas jedného z maratónov.
debata

Ten sa uskutoční 12. októbra vo Viedni. Členovia súrodeneckého klanu to oznámili v nórskej televíznej stanici NRK.

Olympijský víťaz a svetový rekordman Kipchoge sa o pokorenie dvoch hodín pokúsil už pred dvoma rokmi na okruhu v Monze, ale vtedy o 25 sekúnd neuspel. Vzhľadom na špecifické podmienky, ako bolo špeciálne vodičské auto a pravidelne sa striedajúci vodiči, však vtedajší výkon nemohli uznať ako svetový rekord.

Vo Viedni bude situácia podobná a Kipchoge nebude môcť oficiálne prekonať vlastný rekordný výkon 2:01:39 z vlaňajšieho Berlína. Môže sa však stať prvým človekom, ktorý zabehne 42 kilometrov a 195 metrov za menej ako dve hodiny.

A medzi vodičmi bude mať špičkových európskych bežcov. Jakob Ingebrigtsen na minuloročných ME vyhral tisícpäťstovku aj päťku, Filip Ingebrigtsen je bronzovým medailistom z pretekov na 1500 metrov z MS 2017, Henrik Ingebrigtsen na tej istej trati získal zlato na ME 2012.

„Toto pre nás nebudú preteky, budeme len asistenti,“ povedal Filip Ingebrigtsen. „Veľa vecí sa musí spojiť, aby ste prekonali rekord, a musíte mať dobrý deň. Naposledy sa dostal blízko a odvtedy si zlepšil osobný rekord, takže ak bude v rovnakej forme ako v Berlíne, tak očakávam rekord,“ zhodnotil Kipchogeho vyhliadky.

Tento rok v apríli vyhral Kipchoge maratón v Londýne v druhom najrýchlejšom čase histórie 2:02:37.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #Eliud Kipchoge #Jakob Ingebrigtsen #Henrik Ingebrigtsen #Filip Ingebrigtsen