Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj Semenyaovej s IAAF pokračuje. Odmieta liečbu, príde o MS

Švajčiarsky súd obnovil platnosť pravidlá medzinárodnej atletickej federácie IAAF, podľa ktorého nesmú atlétky s prirodzene vyššou hladinou testosterónu pretekať na stredných tratiach bez hormonálnej liečby.

31.07.2019 07:23 , aktualizované: 08:29
Caster Semenyaová Foto: ,
Caster Semenyaová dosahuje jedno zo svojich suverénnych víťazstiev.
debata (2)

Dvojnásobná olympijská víťazka Caster Semenyaová, ktorá je najznámejšia žena, ktorej sa pravidlo týka, sa liečbe odmieta podrobiť. Nebude tak môcť v septembri na majstrovstvách sveta v Dohe obhajovať titul v behu na 800 metrov.

„Som veľmi sklamaná, že nebudem môcť obhajovať svoj tvrdo vybojovaný titul. Neodradí ma to ale od toho, aby som pokračovala v boji za ľudské práva všetkých atlétok, ktorých sa to týka,“ uviedla Semenyaová vo vyhlásení.

Pravidlo IAAF nadobudlo účinnosť 8. mája, týždeň po tom, čo Športový arbitrážny súd (CAS) zamietol odvolanie Semenyaovej. Hviezdna atlétka sa následne obrátila na švajčiarsky súd, ktorý 3. júna platnosť pravidla pozastavil. Proti tomu sa zase v závere júna odvolala IAAF.

„Toto procedurálne rozhodnutie nemá žiadny vplyv na odvolanie samotné. Budeme pokračovať a bojovať za Casterine základné ľudské práva. Preteky sa vždy rozhodujú až v cieli,“ citovala agentúra AP právničku Dorothee Schrammovú, ktorá viedla odvolací proces Semenyaovej.

Semenyaová v čase, keď mohla štartovať, vyhrala suverénne osemstovku na Diamantovej lige v Stanforde. Už skôr uviedla, že sa na MS predstaví iba na svojej osemstovke, a vylúčila zmenu disciplíny. Pravidlo IAAF platí na tratiach od 400 metrov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Caster Semenyaová #IAAF