Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gatlin sa vyhol priamemu súboju s Colemanom, ktorý zničil súperov

Christian Coleman vyhral beh na 100 metrov na americkom šampionáte v Des Moines a potvrdil pozíciu najrýchlejšieho šprintéra súčasnosti.

27.07.2019 09:33
Christian Coleman Foto: ,
Christian Coleman oslavuje triumf na 100 metrov na americkom šampionáte v Des Moines.
debata

Zvíťazil s veľkým náskokom v čase 9,99 sekundy, v semifinále bol ešte o tri stotiny rýchlejší. Justin Gatlin sa priamemu súboju vyhol, ako obhajca titulu majstra sveta má účasť v Dauhe zabezpečenú a na finále nenastúpil.

Coleman bežal tento rok už po piaty raz pod desať sekúnd a vedie svetové tabuľky časom 9,81. Jeho najväčší súper Noah Lyles dal na domácom šampionáte prednosť dvojstovke, na ktorej je hlavným favoritom v Dauhe. Gatlin bol v semifinále tretí za 10,16.

Ženskú stovku vyhrala v čase 11,20 prekvapivo Teahna Danielsová, ktorá sa až tento týždeň vydala na dráhu profesionálnej atlétky. Na júnovom univerzitnom šampionáte skončila až štvrtá, ale v piatok už nenašla premožiteľku napriek horšiemu štartu. K výraznému zlepšeniu jej pomohla tvrdá diéta, vďaka ktorej od zimy zhodila takmer deväť kilogramov.

„Schudnutie bolo zásadné. Musela som ho podstúpiť, aby som sa dostala do formy. Som síce silový bežec, ale keď máte kilá navyše, tak to jednoducho nefunguje,“ uviedla dvadsaťdvaročná šprintérka. Za víťazstvo sa však odmení hamburgerom a mliečnym koktailom.

Skvelú súťaž guliarov ovládol Ryan Crouser, hoci si začiatkom týždňa poranil rebro. Olympijský víťaz z Ria de Janeiro v piatej sérii predviedol výkon 22,62 metra a zaostal len o 12 centimetrov za vlastným tohtoročným svetovým maximom. Cez 22 metrov sa dostali aj ďalší dvaja medailisti Joe Kovacs (22,31) a Darren Hill (22,11).

Šesťnásobná olympijská víťazka Allyson Felixová urobila ďalší krok k návratu na výslnie. Vo svojom ešte len druhom štarte po materskej dovolenke postúpila do finále štvrtky v čase 51,45. Oproti štvrtkovej premiére sa zlepšila o 75 stotín a má šancu dostať sa do amerického tria pre Dauhu. Shakima Wimbleyová vyhrala semifinále za 50,20.

Na rovnakej trati mužov dominoval Michael Norman, líder tohtoročných tabuliek prebehol cieľom za 44,04. Tretí bol paralympionik Blake Leeper, bežiaci na protézach v osobnom rekorde 44,38. IAAF ale jeho časy neuznáva a nie je isté, či mu umožní štartovať na majstrovstvách sve­ta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Gatlin #Christian Coleman