Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedna facka za druhou. Semenyová úmyselne spomaľovala, tvrdí IAAF

Medzinárodná atletická federácia IAAF na Športovom arbitrážnom súde (CAS) najnovšie obvinila Caster Semenyovú, že niekedy úmyselne spomaľovala, aby zakryla svoje skutočné zvýhodnenie vďaka prirodzene vyššej hladine testosterónu. Juhoafrická atlétka to dôrazne odmietla.

25.06.2019 12:31
Caster Semenyová Foto: ,
Juhoafričanka Caster Semenyaová (v strede) na mítingu vo Francúzsku.
debata

Pri vypočutí tiež hovorila o negatívnych vedľajších účinkoch hormonálnej liečby, ktorú podstupovala v rokoch 2010 až 2015. Vyplýva to z nahrávok februárového vypočutia pred CAS, ktorých prepis so súhlasom oboch strán zverejnili.

Dvojnásobná olympijská víťazka v behu na 800 metrov Semenyaová sa odvolala kvôli nesúhlasu s novým pravidlom IAAF. To nariaďuje atlétkam s prirodzene vysokou hladinou testosterónu hormonálnu liečbu, ak chcú pretekať na tratiach 400 metrov až jednu míľu.

CAS jej odvolanie zamietol. Platnosť pravidla neskôr dočasne zrušil švajčiarsky civilný súd, na ktorý sa športovkyňa obrátila. Momentálne tak môže juhoafrická hviezda spoločne s ďalšími atlétkami s rovnakou diagnózou pretekať bez obmedzení.

Dvadsaťosemročná bežkyňa vypovedala okrem iného o kontrolách na overenie pohlavia pri majstrovstvách sveta v Berlíne 2009, ktoré označila za ponižujúce. Už pred pretekmi musela na príkaz juhoafrického zväzu prejsť kontrolou genitálií a krvnými testami u gynekologičky, bez toho, aby ju informovali o účele týchto vyšetrení. Ďalšie testy musela vtedy osemnásťročná Semenyaová podstúpiť na príkaz IAAF po zisku titulu.

V nasledujúcom roku začala užívať hormonálnu antikoncepciu, aby znížila hladinu testosterónu. Inak by ju IAAF nenechala pretekať. Afričanka užívala lieky päť rokov. Okrem zníženia výkonnosti vraj mala hormonálna liečba aj veľa ďalších vedľajších účinkov, ako napríklad horúčky i nárast hmotnosti. Trpela tiež nevoľnosťami a bolesťami brucha.

Juhoafričanka Caster Semenyaová súťaží na... Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Caster Semenyová Juhoafričanka Caster Semenyaová súťaží na pretekoch Diamantovej ligy v Dohe.

Lekárka juhoafrickej reprezentácie Philda de Jagerová svedčila, že sa Semenyaovej kvôli liečbe „zbláznil“ metabolizmus a mala príznaky žien pri prechode. Negatívne to vplývalo aj na psychiku atlétky, bola v depresii.

V období hormonálnej liečby vraj olympijská víťazka čelila obvineniam zo strany IAAF, že vysádza hormóny a manipuluje s hladinou testosterónu pred veľkými pretekmi. To atlétka odmietla. Každý mesiac podstupovala pravidelné krvné testy a k tomu prechádzala radom neohlásených skúšok. Vraj si pripadala ako „pokusný králik“.

Hlavný strojca kontroverzného pravidlá Stephane Bermon, šéf lekárskeho a vedeckého oddelenia IAAF, prezentoval výsledky štúdie hovoriacej o zvýhodnení, ktoré atlétky s odlišným pohlavným vývojom majú.

Vďaka výrazne vyššej hladine mužského pohlavného hormónu, ako je u žien bežná, majú rovnaký vývoj kostry, rovnaký nárast svalovej hmoty a silu ako muži po puberte.

Obmedzenie pravidla na behy od 400 metrov do jednej míle vychádzalo z toho, že práve na týchto tratiach atlétky ako Semenyaová vyčnievajú. O rozšírení na ďalšie disciplíny by IAAF uvažovala, ak by v nich po dobu troch až piatich rokov pretekalo šesť až osem atlétok s odlišným pohlavným vývojom.

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Caster Semenyová