Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lokomotíva prišla na míting P-T-S o barlách. Šéfuje pekárni

Bolestivá operácia jej na dobrej nálade neubrala. Helena Fibingerová je veselá kopa. Pamätníci hovoria, že to tak bolo už v minulosti. V časoch, keď ženská guľa na mítingu P-T-S, patrila len jej. Vyhrala ju dovedna štrnásťkrát. Sotva sa niekomu podarí niečo podobné.

15.06.2019 18:02
Vénuste Niyongabo, Helena Fibingerová Foto: ,
Vénuste Niyongabo a Helena Fibingerová na tlačovej besede v Šamoríne.
debata (5)

„Taká šťastná, ako keď moja guľa letela vzduchom v Bratislave, som nikdy nebola. Po Zlatej tretre bola o dva dni pétéeska. Do Bratislavy som chodila radšej. Mala v sebe zvláštne kúzlo. Bola tu skvelá zmrzlina, voňala západom. Tlak nebol taký veľký, všetci sa ku mne správali pekne,“ začala svoje rozprávanie Fibingerová.

Hoci prišla o barlách, žiarila šťastím. Bola veľmi vďačná, že si organizátori v rámci milej tradície pozývania niekdajších legiend mítingu spomenuli aj na ňu. Obávala sa, že zabudli.

„Po P-T-S zostalo prázdne miesto. Premýšľala som nad tým, ako by sa táto krásna športová akcia mohla vrátiť. Teraz vám skladám poklonu. Nemohli ste vybrať lepšie miesto ako Šamorín. Ľudia sa naučia sem chodiť,“ nádejala sa.

Tlačová beseda pred mítingom P-T-S Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Historicky prvá majsterka sveta vo vrhu guľou a...

Držiteľka takmer dvadsiatich cenných kovov z vrcholných atletických podujatí budúci mesiac oslávi sedemdesiatku. Splnili sa jej životné sny. Na športovom poli a aj tie, o ďalšej práci v atletickom hnutí. Aby toho nebolo málo, šéfuje malej pekárni.

„Vyrastala som v mlyne. Je to náročný biznis. Túžba nenechať to strachovať je pre mňa silnejšia ako to len tak ukončiť. Hovorili mi lokomotíva a stále to platí,“ doplnila Fibingerová.

Dodnes je držiteľkou najstaršieho atletického svetového rekordu.

„Z dnešnej ženskej gule mi je smutno. Keď niektoré vidím a sledujem, ako sa na nich všetko trasie a sú tučné, pochybujem, že niečo hodia,“ uzavrela Fibingerová.

Po jej pravici sedel Vénuste Niyongabo. Hoci na pétéeske vyhral v porovnaní s Fibingerovou „len“ trikrát, v roku 1996 sa v Bratislave odrazil k najväčšiemu triumfu kariéry – olympijskemu zlatu v behu na 5000 metrov.

„P-T-S mi veľmi pomohla presadiť sa vo veľkom atletickom svete. Vyhrať tu bol skvelý pocit. Prvý triumf bol prelomový v mojej kariére. Vďaka nej som si urobil meno. Bratislava mi ukázala, čo mám robiť na olympiáde v Atlante,“ priznal 45-ročný niekdajší reprezentant Burundi.

V piatok po 15 rokoch navštívil Bratislavu. Ako sa zmenila za niekoľko rokov?

„Veľmi. Dal som si gin s tonikom a sledoval nočnú Bratislavu plnú pokojných ľudí a pekných barov. Užíval som si to do štvrtej rána. Potom som si však o 11 šiel zabehať. Nič som nezanedbal,“ smial sa.

Aj on bol jedným z tých, ktorí pokrstili knihu o histórii P-T-S s názvom Zürich východu: Hviezdy troch ér.

„Po 50. ročníku sme si hovorili, že by bolo skvelé, keby sa míting vrátil. Teším sa, že je späť. Je však hanba, že až teraz vyšla nejaká kniha,“ uzavrel autor a dlhoročný redaktor Pravdy Marián Šimo.

TV Pravda: V sobotu 15. júna bude Šamorín hostiť už 54. ročník mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Čo sú jeho hlavné lákadlá prezradili v relácii Týždeň v športe šéf organizačného výboru Peter Korčok a atletický manažér Alfonz Juck.

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #Helena Fibingerová #Vénuste Niyongabo