Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetový rekordér: Bradaté maximum na P-T-S prekonám poľahky

Čaká nás deň plný atletiky. Týmito slovami sa šéf organizačného výboru mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft Peter Korčok prihovoril na tlačovej konferencii pred štartom. Už v sobotu po štvrtý raz v rade zavíta do Šamorína svetová atletika.

14.06.2019 19:34
Ayanleh Souleiman Foto: ,
„Čas 2:19,6 min – to bude pre mňa veľmi ľahké,“ rozosmial prítomných Ayanleh Souleiman.
debata

„Deň ráno odštartujú deti. Popoludní sa ukáže mládež v národnom programe a večer elita. Príde medzinárodná konkurencia aj domáce hviezdy – Volko, Veszelka, Gajanová a Czaková,“ povedal Korčok.

Gajanová: Nie som hviezda

Teší ho, že míting má premiérovo štatút podujatia EA Classic. Podľa niekdajšieho slovenského reprezentanta v chôdzi zvyšuje záujem športovcov z celého sveta o značku P-T-S.

„Veľmi sa na pétéesku teším. Čakajú ma kvalitné súperky. Ak chcem atakovať nový osobný rekord či magickú dvojminútovú hranicu, potrebujem zabehnúť na prvej štvorstovke čas v rozmedzí 58 – 58,5 sekundy. Dám do toho všetko. Dvojminútová hranica je zdolateľná,“ vravela Gabriela Gajanová.

Slovenská reprezentantka od vlaňajšieho ročníka prešla poriadny kus cesty. Svedčí o tom posun v osobnom rekorde aj zmena výkonnostného statusu.

Vlani sa v x-bionic® sphere radovala z osobného rekordu 2:03,52 min. Pred necelými dvomi týždňami splnila v Prahe prísny limit na majstrovstvá sveta do Dauhy časom 2:00,58 min.

A tak je z talentovanej juniorky líderka európskych tabuliek na osemstovke a zákonite aj jeden z ťahákov 54. ročníka P-T-S.

„Je to skvelý pocit. Nečakala som, že to tak dlho vydrží. Myslela som si, že po Diamantovej lige v Osle už nebudem na čele. Nepovažujem sa však za hviezdu. Všetko mám pred sebou. Verím, že ukážem, čo som natrénovala,“ nádejá sa 19-ročná rodáčka z Liptovského Mikuláša.
Video

Úlohu najväčších ženských hviezd bude plniť spoločne s prekážkarkou na 110 metrov Elvirou Hermanovou. O tri roky staršia Bieloruska niekoľko týždňov po vlaňajšej pétéeske vyhrala šokujúco aj na majstrovstvách Európy v Berlíne.

„Splnila som sľub a vrátila som sa. Vlani sa mi to tu páčilo, takže to bolo ľahké rozhodovanie. Viem, že očakávania sú iné, keďže som majsterka Európy. Veľa sa odvtedy nezmenilo. Žiaľ, nedostala som nový byt ako kedysi bývalo zvykom,“ zasmiala sa Hermanová.

Ghazal: V Sýrii je to lepšie

K Slovensku má pozitívny vzťah, rovnako ako Majededdin Ghazal. Pravidelný účastník Diamantovej ligy sa v Šamoríne predstavil pred dvomi rokmi. P-T-S kvôli osobným dôvodom dokonca uprednostnil pred ďalším dielom najprestížnejšieho atletického seriálu v marockom Rabate.

„Nepáči sa mi tam. Situácia nie je najlepšia. Navyše mám problém získať víza. Čaká nás dobrá súťaž. Mám za sebou niekoľko štartov. Cítim sa veľmi dobre. Verím, že tu nebude fúkať a pršať ako pred dvomi rokmi. Rád by som skočil 233 cm – limit na olympiádu,“ zaželal si 32-ročný Sýrčan.

Nevyhol sa ani otázke, ako prežíva náročné časy vo vojnou sužovanej rodnej krajine.

„Situácia v Sýrii je lepšia ako pred 2–3 rokmi. Som rád, že to tak je. Vtedy nikto nebol na štadióne. Nemal som s kým trénovať. Bolo nemožné posunúť sa výkonnostne nahor,“ opísal neľahké obdobie Ghazal.

Pozitívne naladenie prinavrátil na tlačovú besedu Ayanleh Souleiman z Džibuti. Halový svetový rekordér na 1000 metrov (2:14,20 min) je dostatočne sebavedomý pred prekonaním najstaršieho rekordu mítingu.

„Čas 2:19,6 min – to bude pre mňa veľmi ľahké,“ rozosmial prítomných Souleiman.

TV Pravda: V sobotu 15. júna bude Šamorín hostiť už 54. ročník mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Čo sú jeho hlavné lákadlá prezradili v relácii Týždeň v športe šéf organizačného výboru Peter Korčok a atletický manažér Alfonz Juck.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #míting P-T-S #Gabriela Gajanová #Ayanleh Souleiman #Majededdin Ghazal