Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO Veszelka: Taylor je pozvánkou. Súboj so mnou bude pre neho prechádzka

Vlani sa napriek zranenému brušnému svalu dostal až do finále majstrovstiev Európy v Berlíne. Slovenský trojskokan Tomáš Veszelka (23) o niekoľko mesiacov potvrdil, že ôsme miesto z nemeckej metropoly nebolo dielom náhody. V marci na halovom šampionáte starého kontinentu v Glasgowe skončil šiesty.

09.06.2019 14:27
Tomáš Veszelka Foto: ,
Tomáš Veszelka na mítingu P-T-S v roku 2017.
debata

V letnej časti sezóny má jasný cieľ – splniť veľmi prísny limit (16,95 metra) na majstrovstvá sveta v Dauhe. „Rád by som na P-T-S atakoval 17-metrovú hranicu, čo by bola paráda i priblíženie sa majstrovstvám sveta,“ vraví rodák z Lučenca s osobným rekordom 16,78 m.

Na pétéeske vás čaká najväčšia hviezda v trojskokanskom sektore. Cítite pred súbojom s dvojnásobným olympijským šampiónom (2012 a 2016) Christianom Taylorom tlak?

Už som raz proti nemu skákal. Pred štyrmi rokmi na Zlatej tretre v Ostrave. Ani vtedy sa mi neroztriasli z neho nohy. Nepredpokladám, že sa to v Šamoríne zmení.

Tešíte sa?

Samozrejme. Mám radosť, že takáto hviezda príde na Slovensko. Nie je veľa lepších atlétov. Stačí sa pozrieť na jeho osobáky či výkony v priebehu ostatných siedmich či ôsmich rokov. Sledovať Taylora pre nás trojskokanov i divákov je zážitok. V Šamoríne to bude môj prvý ostrý štart. Na P-T-S sa vždy veľmi teším, tento rok sa tam zíde neskutočná konkurencia aj s najlepším trojskokanom sveta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

hop hop bunny easy jumping 76,2cm #jumping #hurdles #explosive #sunny #dukla

Príspevok, ktorý zdieľa Tomáš Veszelka (@tomas.veszelka),

V čom je sledovanie Taylora zážitkom?

Jeho technika je vynikajúca. A navyše je to šoumen. Dobre pracuje s publikom, užíva si ho. Každý je iný, niekto má radšej trochu pokoja. Taylor však je prepojený s tribúnami, čo sa im páči. Lepšiu pozvánku diváci na P-T-S ani nemohli dostať.

Dá sa od neho niečo vziať?

Iste, ale ja to veľmi neobľubujem. Každý má iný štýl a keď chce niekoho napodobňovať, už to nie je on a neskáče tak dobre. Je dobré byť sám sebou.

Potrápite ho?

Nemyslím si, že môžeme hovoriť o nejakom vzájomnom súboji. Pre mňa to tak možno bude, ale pre Taylora pôjde skôr o prechádzku (smiech). Budem sa snažiť, hoci je na tom o dve výkonnostné úrovne vyššie. Rozhodne nepredám kožu lacno.

Stresuje vás súťaženie pred domácim publikom?

Práve naopak. Teším sa. Aj v živote sa hovorí, že doma je doma. Tam sa cítite najlepšie. Rovnako to mám aj ja počas súťaží. Predsa len sa cítim horšie v cudzine. Tam to nie je ono. Je pre mňa ľahšie skákať pred domácou kulisou. Prajú mi, poznajú ma, držia mi palce. Je pre mňa motiváciou ukázať sa doma v čo najlepšom svetle.

Organizátori posunuli štart mítingu na 20.00. Neprekáža vám to?

Vôbec nie. Je to rozumný krok, lebo v Šamoríne je veľmi veterno. Veľa pokusov je s nedovolenou podporou vetra. Večer sa vietor upokojí a budeme mať šancu dopadať na dobré méty.

Ako ste ladili formu na letnú časť atletickej sezóny?

Absolvoval som dve sústredenia s krátkou päťdňovou pauzu. Boli dosť intenzívne, ale účel splnili. Po takmer siedmich týždňoch cítim únavu, ale to je dobré znamenie. Ešte mám stále dosť času na to, aby som sa na P-T-S pripravil. Vylaďujem formu, upravil som už aj stravu tak, aby to dobre sadlo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2steps with pre-run 14,95m bad bad landing #triplejump #box #easy #jumping #falling #explosiveness #speed

Príspevok, ktorý zdieľa Tomáš Veszelka (@tomas.veszelka),

Prešli ste na novú formu diéty?

No najmä mám o dve kilá viac. V tréningu to vyzerá veľmi dobre. Najdôležitejšie bude zostať zdravý.

S tým mávate dlhodobo problémy. Ako sa momentálne cítite?

Minulý týždeň som ukončil röntgenoterapiu boľavého členku. Ožarovanie dopadlo dobre.

Prečo bolo nutné?

Mám tam výrastok, ktorý som si spôsobil sám. Nosievam aj ortopedické topánky. Navyše sa k tomu pridali aj problémy s brušnými svalmi.

Rovnaké ako vlani na majstrovstvách Európy v Berlíne?

Teraz sú to bočné brušné svaly. Mám ich preťažené, keďže sa pri skoku viac ohýbam v drieku. Brucho mi vypína, preto vznikol tento problém. Verím, že ho za pár dní odstránim a budem na P-T-S stopercentne pripravený.

Limit na tohtoročné majstrovstvá sveta v Dauhe na prelome septembra a októbra je 16,95 centimetra. Trúfate si ho splniť už na P-T-S?

Cieľom je priblížiť sa čo najviac. Rád by som atakoval 17-metrovú hranicu, čo by bola paráda i priblíženie sa majstrovstvám sveta. Na tom sa nič nemení.

TV Pravda: Slovenský trojskokan Tomáš Veszelka hovorí o svojich šanciach na mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #rozhovor #míting P-T-S #Tomáš Veszelka #trojskok #Christian Taylor