Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping a kuriózny podvod vynaliezavej ruskej atlétky. Dostala zaslúžený trest

Ruská atlétka Xenia Savinová dostala dištanc na 12 rokov za doping a podvody. Bežkyňa na stredných tratiach sa snažila odvrátiť hroziaci trest pomocou falošných lekárskych správ. Dvadsaťdeväťročná bežkyňa navyše podľa všetkého niekoľko rokov pretekala na ukrajinský pas svojej kamarátky.

08.05.2019 11:52
Xenia Savinová Foto:
Ruská bežkyňa Xenia Savinová.
debata (3)

Savinová, ktorá nikdy nereprezentovala Rusko na veľkej akcii, bola vlani mimo súťaž pozitívne testovaná na krvný doping EPO. Svoju obhajobu postavila na tom, že sa jej manžel a tréner Alexej Savin liečil z chronického ochorenia obličiek a medikamenty obsahujúce zakázanú látku sa pomiešali s jej vlastnými lieky na bolesti chrbta.

Ako gesto dobrej vôle Savinová poskytla Jednotke pre bezúhonnosť atletiky údajnú manželovu dokumentáciu potvrdzujúcu ochorenia obličiek. Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) však pri vyšetrovaní zistila, že lekárske správy sú falošné.

Bežkyňa tak dostala dlhý trest nielen za doping, ale aj za podvody. Ešte pred jeho vynesením ukončila kariéru. Jej manžel nesmie pôsobiť v atletike štyri roky.

Podvody Savinovej sa však neobmedzili len na doping. Podľa médií niekoľko rokov využívala identitu svojej ukrajinskej kamarátky Halyny Šiškovej, aby na jej pas mohla pretekať v zahraničí po tom, čo bola v roku 2015 kvôli rozsiahlemu dopingu suspendovaná Ruská atletická federácia.

Savinová a Šišková vyrastali spoločne na Kryme, obe behali stredné trate a sú si pomerne podobné. Po obsadení polostrova Ruskom si vzala Savinová ruské občianstvo, zatiaľčo jej kamarátke zostal ukrajinský pas.

Keď ruskí atléti prišli o možnosť pretekať v zahraničí, rozhodla sa Savinová využiť identitu Šiškovej. Tá medzitým nepríliš úspešnú aktívnu kariéru ukončila a učila telocvik v škole v Simferopole, kde pracoval tiež Savin.

Kým Šišková ako mladá bežkyňa zaznamenala na 800 m priemerný osobný rekord 2:17, po päťročnej pauze sa v júli 2016 pri jej mena objavil čas 2:04.

Na jeho základe sa bežkyňa, ktorá ale bola v skutočnosti Savinová, zúčastňovala aj zahraničných mítingov v Belgicku, Francúzsku či Česku, kde sa pred tromi rokmi predstavila v Novom Meste nad Metují a Tábore.

Medzitým Savinová pod svojím pravým menom pokračovala v pretekaní na domácej pôde. Od vlaňajšieho júna mala kvôli pozitívnemu testu zastavenú činnosť.

TV Pravda: Hosťom novej hokejovej relácie Príklep, ktorú budeme pravidelne vysielať počas MS 2019, bol majster sveta z roku 2002 Radoslav Hecl. Pozrite si video

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #atletika #Xenia Savinová #Alexej Savin #Halyna Šiškoová