Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Berlínska facka pomohla Volkovi stať sa šampiónom

Zlatá medaila na krku mu otvorila ústa aj bránu k sláve. Ján Volko bol na včerajšej tlačovej konferencii nezvyčajne zhovorčivý. Nie div.

05.03.2019 14:55 , aktualizované: 16:06
SR šport atletika ME Volko TK Bratislava BAX Foto: ,
Trénerka Naďa Bendová a slovenský šprintér a majster Európy Ján Volko na tlačovej konferencii v Bratislave.
debata (1)

Dvadsaťdvaročný atlét sa zaradil medzi európsku atletickú smotánku. Po sobote sa môže pýšiť titulom halového majstra starého kontinentu v šprinte na 60 metrov.

„Bolo to určite najnáročnejšie a najkrajšie víťazstvo. Musel som veľa obetovať a pretrpieť, aby prišlo. Som veľmi vďačný celému tímu, blízkym aj Bohu, že mi to umožnili. Dlho to vyzeralo, že na finále nenastúpim, ale nakoniec to vyšlo,“ tešil sa Volko.

TV Pravda: Šprintér Ján Volko po návrate z halových majstrovstiev Európy v Glasgowe porozprával o víťazných pocitoch aj boľavom zranení
Video

Na halové majstrovstvá Európy v Glasgowe pôvodne ani nemal cestovať. Výsledky magnetickej rezonancie niekoľko dní pred šampionátom hovorili jasnou rečou.

„Lekári povedali, že by bolo lepšie, keby sme tam nešli. A ak pôjdeme, bude to 50 na 50,“ priznala trénerka Naďa Bendová.

Volko dva dni pred štartom začal veriť, že by to mohlo vyjsť. Bol veľmi pozitívne naladený. Aj napriek negatívnym komentárom na sociálnych sieťach.

„Samého ma prekvapilo, ako dobre som to v hlave zvládal,“ skonštatoval. „Čítal som si nejaké komentáre, že moje zranenie bolo vymyslené. Vraj je to akýsi marketingový ťah, ako zahrať do autu prípadný neúspech. Tomu, kto to napísal, odkazujem, že mu bez problémov ukážem výsledky z magnetickej rezonancie či zdravotnú kartu,“ doplnil.

Šampión Ján Volko ukázal zlato z Glasgowa Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Ján Volko pózuje so zlatou medailou z behu na...

Po dvoch trinástych miestach na lanských ME v Berlíne cítil obrovské sklamanie i zmar. Priznal, že to nezvládol v hlave a preto vyhľadal pomoc mentálneho kouča. Mesiac spoločnej práce priniesol zlatý úspech.

„V Berlíne to bola facka. Uvedomil som si, že atletika je len šport. Mám sa ňou baviť a nie stresovať tým, čo príde. Začal som vtedy spolupracovať s mentálnym trénerom. Skvele ma pripravil. Pomohlo mi to prekonať aj toto zranenie. Získal som nadhľad aj napriek nepríjemnostiam. Našiel som psychickú pohodu,“ pripustil Volko.

Zranený sval šampióna ešte stále pobolieva. V tíme zvažujú, že po krátkej pauze navštívia aj zahraničných odborníkov. A potom sa sústredia na splnenie Volkovho veľkého sna.

„Mám jeden nesplnený cieľ – olympiádu. Bude to veľmi náročné pre iný systém kvalifikácie. Verím však, že by tadiaľ cestička mohla viesť,“ uzavrel Volko.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko #Glasgow 2019