Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatá slovenská strela. Skvelý Volko je majstrom Európy!

Ján Volko sa stal majstrom Európy v behu na 60 m. Slovenský šprintér ovládol sobotňajšie finále na halových ME v Glasgowe. Časom 6,60 s zdolal druhého Turka Emreho Zafera Barnesa (6,61) i tretieho Holanďana Jorisa van Goola (6,62).

02.03.2019 16:33 , aktualizované: 22:15
volko Foto: ,
Ján Volko na halových ME v Glasgowe.
debata (24)

Volko vylepšil svoj výsledok z HME v Belehrade 2017, kde bral striebro.

„Už v Belehrade to pre mňa bolo obrovské prekvapenie, rovnaké je to aj teraz. Musím iba poďakovať všetkým, ktorí ma sem dostali. V prvom rade ďakujem Bohu za talent a že mi vôbec umožnil bežať. Pred finále to nevyzeralo dobre, nemyslel som si, že budem môcť zabehnúť takýto dobrý čas. Ešte si to všetko neuvedomujem, príde to až neskôr. Je to úžasné. Som veľmi vďačný a šťastný, že sa to podarilo,“ povedal Volko bezprostredne po zisku zlatej medaily pre RTVS.

Volko mal spomedzi finalistov zabehnutý tretí najlepší sezónny čas (6,58), pred ním boli Turek Barnes (6,55), Nemec Kranz (6,56) a nezabúdalo sa ani na obhajcu titulu Brita Kiltyho, ktorý pred dvomi rokmi v Belehrade ako jediný zdolal strieborného Volka.

Slovenský šprintér bojoval pred HME aj so zranením zadného stehenného svalu, no rozbehy i semifinále zvládol parádne a do finále postúpil s najrýchlejším časom. Zakľakol do 5. dráhy a tlačenicu, ktorá vznikla na samom konci, skvele zvládol.

Zaujímavé bolo, že Volkov reakčný čas na štarte 0,178 bol najhorší zo všetkých. Po dobehnutí vzniklo veľké napätie, kto zvíťazil, no netrvalo dlho a najviac zo všetkých sa radoval Volko. K veľkej eufórii si pribalil aj slovenskú zástavu a dlho si vychutnával potlesk zaplnenej haly.

Volko ako prvý Slovák v histórii získal na európskom šampionáte v atletike individuálne zlato v šprinte. Pred ním sa zo zlata, ale štafetového, tešil v roku 1971 na ME v Helsinkách Juraj Demeč, člen víťazného kvarteta bývalého Československa na 4 × 100 m.

Dvadsaťdvaročný Bratislavčan je po guliarovi Mikulášovi Konopkovi len druhý atletický halový majster Európy v atletike v ére samostatnosti, celkovo štvrtý v celej histórii, keďže v drese bývalého Československa triumfovali Jozef Plachý na 800 m, Eva Murková v diaľke a dvakrát chodec Jozef Pribilinec.

Na ženskej šesťdesiatke prekvapujúco triumfovala Poľka Ewa Swobodová a v 21 rokoch si vybojovala prvé veľké zlato medzi ženami. Zdolala aj veľkú šprintérsku osobnosť Holanďanku Schippersovú i obhajkyňu titulu Britku Philipovú.

HME – finálové výsledky – šprinty

60 m muži: 1. Ján VOLKO (SR) 6,60, 2. Emre Zafer Barnes (Tur.) 6,61, 3. Joris van Gool (Hol.) 6,62, 4. Richard Kilty (Brit.) 6,66, 5. Konstadínos Zíkos Gr.) 6,67, 6. Amaury Golitin (Fr.) 6,67

60 m ženy: 1. Ewa Swobodová (Poľ.) 7,09, 2. Dafne Schippersová (Hol.) 7,14, 3. Asha Philipová 7,15, 4. Kristal Awuahová (obe Brit.) 7,15, 5. Mujinga Kambundjiová (Švajč.) 7,16, 6. Maja Mihalinecová (Slovin.) 7,21

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko #Glasgow 2019