Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko nerieši obhajobu striebra, ale zranenie

Pravú ruku mu ozdobila náplasť. Bledú tvár občasný úsmev. Nebolo ľahké ho ukázať. Obzvlášť po nepríjemnej správe, s ktorou sa zmieruje už niekoľko dní.

27.02.2019 10:38 , aktualizované: 15:52
Ján Volko Foto: ,
Iveta Putalová a Ján Volko odchádzajú na HME do Glasgowa. O štarte šprintéra sa definitívne rozhodne až v sobotu.
debata

„Na medailu nemyslím, finále by bolo zázrakom,“ vysvetlil na stredajšom brífingu pred odletom na halové majstrovstvá Európy v Glasgowe (1. – 3. marca) šprintér Ján Volko.

Zranenie stehenného svalu

Pri forme, akou disponoval v priebehu halovej atletickej sezóny, znejú tieto slová čudne. S trénerkou Naďou Bendovou však ihneď vysvetlili, že ich k tomu prinútili nepríjemné okolnosti.

„Záverečná príprava nám nevyšla tak, ako sme si predstavovali. Od majstrovstiev Slovenska riešime u Jana zranenie ľavého stehenného svalu, ktoré vzniklo po mítingu v Madride. Keďže jeho stav sa vzápätí zlepšil, išli sme na národný šampionát, kde sa to však opäť zhoršilo. V tejto situácii sme sa ocitli prvýkrát, o to je to pre nás ťažšie,“ uviedla Bendová.

Ján Volko. Foto: Ivan Majerský, Pravda
PTS 2018,Jan Volko, osobny rekord, Ján Volko.

Práve v Madride jej zverenec dosiahol najlepší výkon v sezóne. Na štvrtom podujatí prestížneho halového seriálu IAAF World Indoor Tour dobehol na druhej priečke za Američanom Mikom Rodgersom v čase 6,58 sekundy. Za vlastným slovenským rekordom zaostal len o stotinu. V glasgowských tabuľkách sa vďaka nemu zaradil na tretiu priečku.

„Po mítingu v Madride som nič necítil. Nebol dôvod neštartovať na halových M-SR v Bratislave. Skúsil som to… Zranenia sú však normálna vec. Každý deň sa pohybujeme na hrane, to sa stáva,“ povedal Volko.

K zraneniu došlo pri brzdení po prebehnutí cieľom. Nakoľko je priestor na spomalenie v hale omnoho menší ako na otvorených štadiónoch, dochádza k extrémnemu protipohybu. Brzdenie i náraz do penovej zábrany si odniesla spodná časť ľavého Volkovho stehenného svalu.

„Je to pre nás poučenie do budúcnosti. Už vieme, že hoci sa zdá problém banálny, vždy ho treba skontrolovať. Na druhej strane – po Madride bol v opatere a lekári ani fyzioterapeuti nevideli dôvod, prečo nepokračovať v príprave,“ pokrčila ramenami Bendová.

Ambície zrejme nenaplnia

Napriek nepríjemným správam nezúfajú. Hoci si uvedomujú, že svalové zranenie Volkovi zrejme zhatí útok na obhajobu striebornej medaily spred dvoch rokov v Belehrade.

„Cítim sa dobre. Samozrejme, moje ambície trochu klesli, ale urobím všetko, čo bude v mojich silách. Myslím si, že by som to mohol zvládnuť, ale teraz neviem povedať, čo bude v sobotu. Zranenie chce čas, ten však nemáme,“ pripustil Volko.

Bendová priznala, že Volkove pocity a správy lekárov sa líšia. Trénerka lídra slovenskej deväťčlennej výpravy obe zohľadní a v sobotu – keď sa koná rozbeh, semifinále aj finále mužskej šesťdesiatky – urobia definitívne rozhodnutie.

„Nehovorím, že všetko dopadne podľa našich pôvodných predstáv. Tie už asi nedokážeme naplniť. Verím však, že napriek tomu budeme spokojní a zároveň Janko zdravý,“ skonštatovala Bendová.

Pri otázke, či by išla do rizika ďalšieho zhoršenia zdravotného stavu prípadne cez Volkovu bolesť, bola jej odpoveď presvedčivá.

„V žiadnom prípade nebudeme nič riskovať,“ vravela dôrazne. „Som skôr opatrný človek. Keby bolo na mne, dávno by som to vzdala, ale v rámci tímu sme sa dohodli, že to skúsime. Záťaž sme znížili na minimum. V rozcvičke sa rozhodne, či áno alebo nie. Aj keď vidina úspechu je fajn, Janko má celú kariéru ešte pred sebou,“ doplnila Bendová.

„V tréningoch som síce nešiel na maximum, ale aj tak neboli výsledky zlé. Možno mi pomôže aj adrenalín pred rozbehmi,“ uzavrel Volko.

A odštartoval preteky s časomerom. Tentoraz však mimo atletického oválu.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko