Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvládol najťažší boj. Tóth je opäť atletickým kráľom

Úspešný návrat na trať i v ankete Atlét roka. Jednoročné kraľovanie šprintéra Jána Volka sa v utorok večer skončilo. Pomyselné žezlo a titul Atlét roka 2018 si v Bratislave prevzal Matej Tóth.

13.11.2018 18:33
Tóth Foto: ,
Matej Tóth na vyhlásení ankety Atlét roka 2018.
debata

Chodec na 50 kilometrov sa lanskej ankety nemohol zúčastniť kvôli vysvetľovaniu odchýlky v biologickom pase.

Po psychicky i finančne náročnom dokazovaní neviny uspel v najväčšom boji kariéry a tento rok sa vrátil vo veľkom štýle. Triumf v 26. ročníku mu zaistili najmä Dudince a Berlín. V marci sa na domácej pôde v prvom ostrom štarte po ročnej pauze blysol svetovým výkonom roka (3:42:46 h). Bol to pre neho medailový signál pred augustovými majstrovstvami Európy v Berlíne.

V horúcej metropole Nemecka dokráčal napokon na striebornej priečke, ktorá pre neho mala cenu zlata. Tóth v hlasovaní stratil iba 19 z maximálneho počtu 650 bodov a rekordný šiesty raz (spoločne s kladivárom Liborom Charfreitagom) sa stal najlepším slovenským atlétom.

„Každý z mojich šiestich triumfov bol niečim výnimočný. Tento je však predsa len o niečo sladší. Určite aj vďaka minuloročným udalostiam, ku ktorým sa nechcem vracať. Je to pre mňa špeciálny triumf aj preto, že som sa dotiahol na Libora. Absolvovali sme spolu veľa šampionátov a veľa som sa od neho naučil,“ povedal na galavečere Tóth.

Na druhú priečku odsunul šprintéra Jána Volka. Zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko obsadil v Berlíne dvakrát 13. miesto. Na halových majstrovstvách sveta v Birminghame bol na šesťdesiatke ako najlepší z Európanov na 6. priečke. Z historického výsledku sa tešila aj tretia v poradí Mária Katerinka Czaková. Chodkyňa banskobystrickej Dukly sa pri premiére na 50 kilometrovej trati na ME v Berlíne tešila zo šiesteho miesta.

Najlepším trénerom dospelých sa stal Tóthov kouč Matej Spišiak. Medzi mládežníckymi trénermi zvíťazil Pavel Slouka, ktorý pripravuje osemstovkárku Gabrielu Gajanovú – najlepšiu mládežnícku reprezentantku Slovenska. Prekvapením roka sa stala štafeta na 4 × 400 m (Zapletalová, Putalová, Ledecká, Bezeková), ktorá si v Berlíne zabehla finále. Medzi veteránmi triumfoval Vincent Bašista.

Výsledky ankety Atlét roka 2018

Atlét roka: 1. Matej Tóth (chôdza), 2. Ján Volko (šprint) 563, 3. Mária Katerinka Czaková (chôdza) 445. Mládež: Gabriela Gajanová (800 m)
Tréner dospelých: Matej Spišiak (chôdza)
Tréner mládeže: Pavel Slouka (stredné trate) 167
Objav: 1. štafeta na 4 × 400 m (Zapletalová, Putalová, Ledecká, Bezeková)
Veterán: Vincent Bašista

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Ján Volko #Atlét roka 2018