Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pravidlá IAAF neporušil. Legendárneho Bubku zbavili obvinení z korupcie

Jednotka integrity atletiky (Athletics Integrity Unit - AIU) zbavila bývalého vynikajúceho skokana o žrdi a súčasného funkcionára Sergeja Bubka obvinení z korupčného konania.

22.08.2018 22:35
Sergej Bubka Foto: ,
Sergej Bubka,
debata (2)

AIU sa zaoberala takmer rok prípadom podozrivej platby päťdesiatštyri­ročného Ukrajinca, na ktorú vlani v septembri upozornil francúzsky denník Le Monde.

Le Monde uviedol, že Bubka v roku 2009 previedol 45 000 dolárov na účet spoločnosti, ktorá mala väzby na bývalého pokladníka medzinárodnej atletickej federácie IAAF a šéfa ruskej atletiky Valentina Balachničeva.

Len o deň skôr odišla takmer totožná suma z účtu tejto firmy na konto spoločnosti Pamodzi Sports, ktorú vlastnil Papa Masse Diack, marketingový poradca IAAF a syn jej vtedajšieho prezidenta Lamine Diack.

Balachničev a Diack mladší dostali v roku 2016 doživotný zákaz pôsobenia v atletike kvôli podvodom a vydierania v súvislosti s krytím dopingu ruských atlétov.

Olympijský víťaz zo Soulu 1988 a jeden z viceprezidentov IAAF Bubka vinu popieral a tvrdil, že platba sa týkala konzultačnej činnosti pre žrdkársky míting, ktorý pravidelne organizoval v Donecku.

Jednotka integrity atletiky v stredajšom tlačovom vyhlásení uviedla, že nebude v Bubkovom prípade podnikať už žiadne kroky. „AIU na základe dostupných informácií dospela k záveru, že nejde o žiadny prípad porušenia pravidiel IAAF pánom Bubkom,“ uviedli predstavitelia komisie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Bubka #AIU