Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Volkova trénerka: Janko nebol vo svojej koži. Reagoval opačne

Jej zvykom je sledovať výkony svojho zverenca z najvyšších radov štadióna. Svoju rutinu neporušila ani v Berlíne. Finálovú radosť jej však nepriniesla. Trénerka Jána Volka Naďa Bendová sa snažila nájsť dôvody toho, prečo jej zverenec nedosiahol ani v jednej disciplíne na najlepších. "Príčin neúspechu môže byť viacero," priznáva.

09.08.2018 16:55
Naďa Bendová, Ján Volko Foto: ,
Trénerka Naďa Bendová v rozhovore s Jánom Volkom.
debata (9)

Stihli ste si pozrieť a rozanalyzovať Volkove semifinálové behy na 100 i 200 metrov?

Nebolo veľa času, aby sme si ich prebrali do hĺbky. Navyše neviem, či by to malo nejaký špeciálny význam, ďalej sa v tom vŕtať. Príčin neúspechu môže byť viacero.

Napríklad?

Viacerí hovorili, že sa na Jankovi mohla podpísať choroba. Nemyslím si, že to tak bolo. Ak by bol chorý, nedosahoval by dobré tréningové časy. Ozývali sa aj hlasy, že sme dobre nenačasovali formu. Niekoľko dní pred štartom boli časy dobré. Janko bol v pohode, ale keď sa blížili preteky, zrazu behal pomalšie.

Kde sa teda stala chyba?

Myslím, že sme sa nechali uniesť očakávaniami a finálovým výsledkom. Aj ja som sa niekoľkokrát pristihla pri tom, ako hovorím o finále. To nie je cesta. Tou je ísť do pretekov skromne a postupne. Tento recept sa nám v minulosti vyplatil, ale teraz sme ho nedodržali a preto sme neboli úspešní.

Ján Volko v semifinále beu na 100 metrov na ME... Foto: Reuters, MICHAEL DALDER
Ján Volko Ján Volko v semifinále beu na 100 metrov na ME 2018 v atletike.

Ako sa to na Volkovi podpísalo?

Už viackrát som ho v kariére videla takého, aký bol v Berlíne. Chcel mať preteky čo najskôr za sebou, skrátka nebol vo svojej koži. Navyše, keď máte žalúdočné problémy krátko pred pretekmi, je to signál, že niečo nie je v poriadku. Na tlak, ktorý na neho bol, zareagoval opačne, ako sme čakali a chceli.

Ako?

Robo Kresťanko (tréner, pozn.) ho burcoval. Janka Zavacká (fyzioterapeutka) ho povzbudzovala a ja zasa upokojovala. Namiesto toho, aby sa do toho zahryzol, sa u neho spustila úniková reakcia. Zľakol sa zodpovednosti a aj toho, že bojuje nielen o výsledky, ale aj svoju podporu na rok 2020. Budúci rok ju máme ešte zabezpečenú a finále v Berlíne by nám ju dalo aj v olympijskom roku. Žiaľ, vyzerá to tak, že to budeme musieť zvládnuť len s pomocou zväzu a sponzorov.

Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Volko, Naďa Bendová Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou.

Pomôcť by ale mohli výsledky na budúcoročných MS v Katare, nie?

Musíme byť realisti. Janko zatiaľ nemá výkonnosť na to, aby mohol pomýšľať na finále na svetovom šampionáte. Cesta k podpore vedie cez ME.

Aké je riešenie vášho problému?

Už po stovke tušil, že to ani na dvojstovke nebude to pravé. Keby sa jeho čas pohyboval okolo 10,20 s, veril by si viac. Lenže on dobehol v čase 10,31 a z takej stovky vychádza dvojstovka okolo 20,60, čo sa aj potvrdilo. V tejto sezóne sme začali spolupracovať na pôde Národného športového centra so športovými psychológmi.

Pomôže mu to?

Bola by som rada, keby sme spoluprácu s NŠC a jej psychológmi rozšírili a viac na nej pracovali. Chceli by sme vedieť, či práve psychika bola kľúčovým faktorom toho, že Janko nepredviedol svoj štandard. Ak áno, bolo by dobré, keby s psychológom pracoval. Nie som si celkom istá tým, či to pomôže. On je človek, ktorý si nepúšťa ľudí k telu. Pre neznámeho človeka bude náročné nájsť si cestu do jeho vnútra. Nemožné to však nie je.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Naďa Bendová #ME 2018 v atletike