Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko je realista. I muž, ktorý vie prekvapiť

Keď pred dvomi rokmi odchádzal na majstrovstvá Európy v atletike do Amsterdamu, bol plachý. Odpovede ste z neho museli dolovať. Pred odletom nesmelo poodkryl, na čo si na svojom prvom veľkom letnom seniorskom podujatí trúfa.

05.08.2018 23:32
SR šport atletika SAZ TK Bratislava volko Foto: ,
Ján Volko.
debata

„Chcel by som na dvojstovke postúpiť z rozbehov. Či sa mi niečo podobné podarí aj na stovke, to si netrúfam odhadnúť. Predsa len, šprint na 200-metrovej trati mám radšej,“ povedal vtedy 19-ročný šprintér Ján Volko.

Od dnes až do nedele bude spolu s 20 reprezen­tačnými kolegami bojovať na kontinentálnom šampionáte v Berlíne a pokúsi sa prekonať vlastné hranice i desiatky súperov, ktorí mesiace ladili formu na jediný vrchol atletickej sezóny roku 2018.

„Áno, už cítim istú nervozitu. Je drobná, nič hrozné. Som v očakávaní. Aké to tam bude, čo ma čaká. A samozrejme, ako sa mi bude dariť,“ hovoril Volko pred dnešnými rozbehmi na sto metrov.

Nepreceňuje svoje sily

Nie div. Volkove ambície sú odlišné ako pred dvomi rokmi v metropole Holandska. V najkratšom šprinte by mal atakovať semifinálové brány. Na dvojnásobnej trati ho vďaka šiestemu najrýchlejšiemu času (20,24 sekundy) nasadili priamo do semifinále.

„Ukazovatele formy naznačujú, že je dobrá. Až na virózu, ktorú som musel prekonať, išlo v príprave všetko hladko a podľa plánu. Splnili sme všetko, čo sme chceli. Ťažko povedať, čo by sa stalo, keby si telo chorobou nevypýtalo pauzu. Zrejme bolo unavené a povedalo si: dosť! Dobre som si oddýchol, pauza mi prospela. Zvyšné tréningy som potom mohol robiť ešte o čosi kvalitnejšie,“ vysvetlil dvojtýždňovú prestávku bez súťaženia.

Po nej sa vrátil do tréningu. Vskutku parádne. „Urobil si na tréningu rekord na 150 metrov,“ prezrádza trénerka Naďa Bendová. „Je výborne pripravený, všetko si odmakal tak, ako mal. Nezastavila ho ani viróza,“ pritakal jej trénersky partner Róbert Kresťanko.

Ján Volko. Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Ján Volko Ján Volko.

Ich zverenec by mal byť na berlínskom Olympijskom štadióne kandidátom na jedno z najlepších slovenských umiestnení – spoločne s kladivármi Lomnickým a Hrašnovou či chodcami Tóthom a Czakovou. S osobnými rekordmi 10,13 a 20,24 s v naj­kratších šprintoch patrí Volko medzi ašpirantov na záverečné boje. Svoje možnosti však nepreceňuje.

„Vnútorne som zmierený s tým, že to na stovke vyjde maximálne na semifinále. Nechcem hádzať flintu do žita, ale som realista. Tam je to veľmi nabité. Skôr sa sústredím na dvojstovku. Chcem sa na ňu naladiť dobrou stovkou. Pôjdem krok po kroku a uvidíme, ako to vypáli. Moje šance sú väčšie na dvojstovke. Je to však šprint. Môže to dopadnúť hocijako,“ zdvíha varovný prst 21-ročný študent STU.

Bude držať palce Tóthovi

Volko vie, aké to je, keď papierové predpoklady roztrhal na kusy. V tom dobrom i zlom zmysle slova. Titul halového vicemajstra Európy na 60 metrov z lanského šampionátu v Belehrade či najrýchlejšiu dvojstovku na ME do 23 rokov v histórii nečakali ani najväčší optimisti. Zlyhanie pred tromi rokmi na juniorských ME v Eskilstune zasa ani on sám.

„Tabuľky sú tabuľky, ale preteky – to je niečo iné. Podľa časov som bol v Eskilstune štvrtý a tesne mi ušli finále na stovke aj dvojstovke. Vôbec mi to tam nevyšlo. Boli sme málo skúsení na to, aby sme potvrdili ambície a nastavili formu. Už sme sa to naučili a vychádza to. Bola to dobrá skúsenosť,“ spomína na nevydarené vystúpenie na jednom z prvých veľkých podujatí.

Na vrcholných pretekoch, kde sa od neho čakajú medailové, finálové či rekordné výsledky, sa Volkovi darí. Ani na štadióne, ktorý bol svedkom zatiaľ najrýchlejších šprintov na sto i dvesto metrov v histórii, nemá veľké oči.

zväčšiť Ján Volko v bratislavskej hale Elán. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Volko Ján Volko v bratislavskej hale Elán.

„Aj keby už neprišlo nič z toho, o čom v Berlíne snívame, aj tak sme sa celkovo posunuli o kus ďalej. Som rád, že nestagnujem. Uvedomujem si však, že čoskoro to môže prísť. Preto mám radosť, že sa mi darí tlačiť časy nadol. Na šampionáte sa mi nemusí nič podariť. Pre úspech však urobím maximum,“ sľubuje skromný Bratislavčan.

Keď sa opýtate na to, čo by ním bolo, ani po dvoch rokoch sa nedočkáte presných časov či rozmedzí, v ktorých by sa chcel vo výsledkovej listine pohybovať. Tak je to podľa neho dobre.

„Stanovili sme si na začiatku sezóny, že jedno finále by bolo super. Mám na to formu aj výkonnosť. Viac sme nad tým nerozmýšľali. Navyše, nerád na seba dopredu vyvíjam tlak. Raz som sa prepočítal a nedopadlo to dobre. Odvtedy idem do toho skromnejšie. Je lepšie, keď od vás nikto nič nečaká. Vtedy sa najľahšie prekvapuje,“ prezrádza s drobným úsmevom.

Rád by sa šiel pozrieť aj na zajtrajší štart najväčšej hviezdy početnej slovenskej výpravy. Volko si nechce nechať ujsť cestu Mateja Tótha za historickým okamihom v rámci chodeckej päťdesiatky. Ak naplní prognózy a zvíťazí, stane sa prvým chodcom, ktorý ovládol všetkých päť najcennejších podujatí vo svojej disciplíne – olympiádu, MS, ME, Svetový aj Európsky pohár.

„Verím, že sa Maťovi podarí vyhrať. Snáď naplní medailové túžby Slovákov už na začiatku a ja budem mať potom ľahšiu cestu,“ smeje sa Volko.

Na medailu si netrúfa. Ale ako sám hovorí, je to šprint, môže dopadnúť hocijako…

Nominácia Slovenska

Muži: Ján Volko, Šimon Bujna (obaja 100 a 200 m), Tibor Sahajda (maratón), Martin Kučera (400 m prek.), Lukáš Beer, Matúš Bubeník (obaja výška) Tomáš Veszelka (trojskok), Marcel Lomnický (kladivo), Miroslav Úradník (20 km chôdza), Matej Tóth, Dušan Majdán (obaja 50 km chôdza)

Ženy: Alexandra Bezeková (200, 400 a 4 × 400 m), Iveta Putalová (400 a 4 × 400 m), Gabriela Gajanová (800 m), Emma Zapletalová (400 m prek. a 4 × 400 m), Daniela Ledecká (400 m prek. a 4 × 400 m), Martina Hrašnová (kladivo), Lucia Vadlejch (sedemboj), Mária Katerinka Czaková (20 a 50 km chôdza), Alexandra Štuková (4 × 400 m), Andrea Urbanová (4 × 400 m).

Pondelok na ME

Muži: 16.30 100 m rozbehy (Bujna, Volko), 17.05 400 m prek. rozbehy (Kučera), 17.30 kladivo kvalifikácia (Lomnický).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #ME 2018 v atletike