Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volka pribrzdila viróza. Chce sa pobiť o finále

Už iba dni delia slovenského šprintéra Jána Volka od štartu súťaží na atletických majstrovstvách Európy v nemeckom Berlíne.

02.08.2018 12:22
ATLETIKA: Majstrovstvá Slovenska dospelých Foto: ,
Ján Volko s časom svojho behu na 200 m, ktorým prekonal slovenský rekord.
debata

Dvadsaťjedenročného Bratislavčana už v pondelok 6. augusta čakajú rozbehy na 100 m, o deň neskôr aj prípadné semifinále a finále. Na dvojstovke sa predstaví priamo v semifinále v stredu 8. augusta a v prípade postupu vo štvrtok aj finále.

V záverečnej príprave na kontinentálny šampionát Volka trochu pribrzdila viróza, ale nepovažuje to za mínus. „Verím, že súťažná pauza spôsobená chorobou ma dobre naladila na Berlín,“ povedal dva dni pred odletom do dejiska podujatia.

Premiéru na seniorských ME si Ján Volko odkrútil pred dvoma rokmi v holandskom Amsterdame. Pri pohľade na časy z Holandska, aktuálne maximá elitného slovenského šprintéra sú výrazne lepšie. Na stovke dosiahol výkon 10,43 (osobák mal hodnotu 10,33) a v závere júna 2018 stlačil slovenský rekord na 10,13, na dvojnásobnej vzdialenosti ide o zlepšenie z 21,28 (osobák 20,69) na aktuálnych 20,24 z prvej polovice júla.

Ján Volko na P-T-S. Foto: Ivan Majerský, Pravda
PTS 2018,Jan Volko, osobny rekord, Ján Volko na P-T-S.

„Celá príprava nám vyšla dobre, no s miernymi odchýlkami. Všetko naznačuje, že v Berlíne by to mohlo byť dobré,“ myslí si Volko.

Na jeho predsezónnom cieli dostať sa v Berlíne do finále dvojstovky sa nič nemení ani po tom, ako nedávno posunul slovenské maximum. „Nič meniť nebudem, na výkony a tabuľky nehľadím. Na iné nepomýšľam, ale ak to bude lepšie, tak budem rád,“ poznamenal skromne.

Podľa Volka bude na 200 m potrebné dosiahnuť čas do 20,10 s na ziska jednej z medailí. „A na zlato pod 20 sekúnd,“ prezradil a za najväčšieho favorita na zlato tipuje Ramila Gulijeva z Turecka. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou sa Volko cíti lepšie.

„Naladenie je lepšie, keďže mám nové osobáky. Idem na seniorské ME, kde nie som favorit, nemusím napĺňať medailové očakávania. So sezónou som spokojný a teším sa na behy v Berlíne.“ V minulej sezóne boli jeho vrcholom ME pretekárov do 23 rokov v Poľsku, na ktorých získal striebro na stovke a zlato na dvojstovke.

Tréneri roka Róbert Kresťanko a Naďa Bendová s... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Róbert Kresťanko, Naďa Bendová, Ján Volko Tréneri roka Róbert Kresťanko a Naďa Bendová s úspešným zverencom Jánom Volkom.

Jeho tréneri sú pred kontinentálnym šampionátom tiež spokojní. „Čo sme doteraz nestihli, to už nezmeníme. Veríme, že Janko je dobre pripravený. Spravili sme všetko, čo sme si naplánovali. Tréningy sme smerovali k tomu, že nepobeží rozbehy, ale pravidlá sme si vysvetlili inak ako technickí delegáti. Keďže na stovke ho čakajú rozbehy, prispôsobili sme sa tomu. Podľa mňa však nie je fér, že športovci majú rôzne podmienky. Podľa môjho názoru by mali všetci štartovať v rozbehoch. Stať by sa totiž mohlo aj to, že nový majster Európy by v rozbehu ‚ulial‘ a zostal bez medaily,“ myslí si Naďa Bendová, podľa ktorej bude úspechom prienik do finále na 200 m: „Na stovke nad tým veľmi nerozmýšľame. Úlohu však zohrajú aj klimatické podmienky.“

Róbert Kresťanko tiež potvrdil, že príprava Jána Volka prebehla podľa plánu. „Snažili sme sa formu vyšpičkovať na vrchol. Už len to pretaviť na výkony a výsledky v Berlíne,“ poznamenal. A ako on vníma svojho zverenca v porovnaní s predchádzajúcim rokom? „Janko je športovo dospelejší, dozrieva a je z neho cítiť, že už patrí medzi dospelákov.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Naďa Bendová #Róbert Kresťanko #ME v atletike 2018