Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Recept na zlepšenie? Pomohli by klapky pre koňa

Domáce prostredie mu svedčalo. Podpisoval sa i fotil s mladšími aj staršími fanúšikmi. Užíval si nevídanú pozornosť šamorínskeho publika. Rozdával úsmevy do kamery pred dvomi najrýchlejšími stovkami v živote.

01.07.2018 11:34
PTS 2018,Jan Volko, osobny rekord, Foto: ,
Ján Volko.
debata

Šprintér Ján Volko (21) bol najväčšou slovenskou hviezdou na 53. ročníku atletického mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft.

Hoci mu neregulárny vietor vzal v rozbehu nový osobný rekord 10,07 sekundy, chuť si napravil vo finále. Obsadil druhé miesto v novom slovenskom maxime 10,13 s.

„Chcel som prelomiť hranicu 10,20 s. Nečakal som, že z toho bude nový rekord,“ usmieval sa rodák z Bratislavy.

O pocitoch

Ak mám byť úprimný, pomaly som prestal dúfať, že v tomto roku zabehnem čas pod 10,20. Stále som sa pohyboval okolo tejto hranice, ale nevedel som ju prekonať. Pred pretekmi som cítil, že mi forma stúpa a dnes sa to potvrdilo. S vystúpením na péteeske som maximálne spokojný. Zabehol som osobný rekord a zlepšil slovenský. Čo viac si môžem želať?

O rozbehu

Bol to úžasný čas. Necítil som, že by bol vietor do chrbta výrazne silnejší ako povolená dvojmetrová hranica (fúkal vietor +2,8 m/s, pozn.). Naznačuje to, že nie je nemožné, aby som bežal takto rýchlo aj v regulárnych podmienkach. Ktovie, kedy sa to stane. Viem, že sa môžem posúvať. Progres však musí byť postupný.

O finále

Tréneri Naďa Bendová a Robo Kresťanko mi pred finále prízvukovali, aby som sa nesústredil na ostatných a bežal si svoje preteky. Nabádali ma, aby som v závere ešte pridal. Vyšlo to. Chcel som prelomiť hranicu 10,20 s. Nečakal som, že z toho bude nový rekord.

O porovnaní rozbehu a finále

Technicky bol lepší druhý beh. V závere som sa nepredkláňal, naťahoval som krok. Išiel som si svoje preteky a toto je pre mňa správna cesta. Počas behu si nesmiem kontrolovať ostatných a riešiť, či sú predo mnou alebo nie, lebo potom sa zväčša predkloním a dopadne to zle. Možno by mi k zlepšeniu pomohli klapky pre koňa (smiech).

O konkurencii

Som rád, že v Šamoríne bolo viacero skvelých súperov. Majú lepšie osobné rekordy, takže ma potiahli. Mám rád, keď je konkurencia silnejšia ako ja. Je to väčšia výzva, môžem zo seba vydať ešte viac.

O atmosfére

Diváci boli skvelí, bez ich pomoci by som to nikdy nedokázal. Neskutočne ma tlačili dopredu. Všetkým zo srdca ďakujem, majú svoj podiel na novom rekorde. Vážim si, že ľudia prišli a snáď tak urobia aj o rok. Je neskutočné, keď hlásateľ povie vaše meno a diváci vám nahlas fandia. Veľmi to pomáha.

Míting Pravda - Televízia - Slovnaft 2018 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Jan Železný, prezident SAZ Peter Korčok, Javier...

O bolesti

Nebolelo to, stovka je k svalom šetrnejšia ako dvojstovka. Skôr ma bolelo to, že som urobil nejaké technické chyby. Je však pravda, že dobrý výkon podám vtedy, keď si nič nepamätám. Spomínam si, že sa jeden z mojich súperov na začiatku potkol. To by som si však nemal pamätať (smiech).

O Berlíne

Tento čas by mal znamenať, že sa dostanem medzi dvanásť pretekárov, ktorí nebudú bežať kvalifikáciu do rozbehov, ak toto pravidlo znovu zavedú. Som spokojnejší. Nechcem predbiehať a hovoriť, čo tam dosiahnem. Stále je to ešte ďaleko. Cítim formu a v Berlíne bude aj povrch mondo, ktorý mám rád, lebo je veľmi rýchly.

Tóth si dobre zasúťažil, Lomnický šiel skoro na obed

Matej Tóth, Milan Rízek a Miroslav Úradník. Foto: Ivan Majerský, Pravda
PTS 2018, Uradnik, Matej Toth, Matej Tóth, Milan Rízek a Miroslav Úradník.

Mnohé atletické legendy. Skvelý ťah organizátorov. Mužské kladivo s najlepšími na svete. A viacerí Slováci, ktorí potešili výkonmi.

Keď vedenie Slovenského atletického zväzu avizovalo nový termín i časový harmonogram mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft, sľubovalo si slušnú divácku kulisu i upokojenie vetra.

Po piatkovom 53. ročníku obnoveného mítingu musia byť spokojní. Posledný školský deň priviedol do x-bionic® sphere stovky divákov, ktorí domácich i zahraničných pretekárov hnali dopredu. Hlavný program odštartoval súťažou, ktorá malá na PTS najväčší lesk. Mužské kladivo, ktoré vinou pomalého kruhu nelietalo ďaleko, ovládli podľa očakávania Poliaci – Wojciech Nowicki pred Pawlom Fajdekom.

„Chcel som si hodiť sezónne maximum. Žiaľ, nepodarilo sa to. Cítil som sa výborne, ale len do druhého hodu. Potom mi už chýbala energia. Asi som sa priskoro naobedoval, lebo počas súťaže na mňa prišiel hrozný hlad,“ hovoril s úsmevom piaty Marcel Lomnický.

Poľský reprezentant Pawel Fajdek a slovenský... Foto: SITA
ATLETIKA: Medzinárodný míting P - T - S Poľský reprezentant Pawel Fajdek a slovenský reprezentant Marcel Lomnický počas disciplíny hod kladivom mužov v rámci 53. ročníka mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft.

Rovnakú priečku obsadil v chôdzi na tritisíc metrov Matej Tóth. Olympijský šampión z 50-kilometrovej trate v Riu 2016 potvrdil, že je skôr vytrvalcom ako „šprintérom.“

„Pred mítingom som avizoval, že naháňať sa s mladými asi nebude v mojich silách, čo sa potvrdilo. Schuti som si však zasúťažil. Bavilo ma to, a aj keď to bolo náročné, stálo to za to. Vďaka úžasným divákom a ich povzbudzovaniu som sa snažil ísť naplno tak, ako mi to moje telo umožnilo. Som rád, že som došiel do cieľa zdravý,“ prezradil horúci ašpirant na titul majstra Európy na augustových majstrovstvách Európy v Berlíne.

Najväčší výkonnostný skok predviedla bežkyňa na 1500 metrov Gabriela Gajanová. Najznámejšia pokračovateľka martinskej bežeckej školy a nasledovníčka Lucie Hrivnák Klocovej pod trénerskou taktovkou Pavla Slouku si zlepšila osobné maximum až o 1,25 sekundy.

„Tréningy naznačovali, že by som mohla dosiahnuť čas medzi 2:03 a 2:04 min, preto som spokojná. V závere som sa snažila ešte pretlačiť sa pred dve súperky. Rada by som sa na blížiacich sa juniorských majstrovstvách sveta v Tampere prebojovala do finále, no uvedomujem si, že to bude veľmi náročné,“ skonštatovala spokojne 18-ročná Gajanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #míting P-T-S