Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gubrický: Legendy sú poznávacím znamením P-T-S

Po boku prezidenta Slovenského atletického zväzu (SAZ) Petra Korčoka sa od roku 2012 snaží vylepšiť podmienky pre kráľovnú športov pod Tatrami. Hoci Slovensko patrí v Európe medzi krajiny s najslabšou atletickou infraštruktúrou, počet členov aj klubov rastie.

15.06.2018 10:00
PTS Samorin 2017 atletika stadion Foto: ,
Míting P-T-S v Šamoríne 2017.
debata

Podľa generálneho sekretára SAZ Vladimíra Gubrického (42) je za vzostupom systematická práca i obnovenie mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Posledný júnový piatok v šamorínskom športovom komplexe x-bionic® sphere bude dohliadať na organizáciu 53. ročníka.

„Sme presvedčení, že neskorší čas priláka ľudí. Snáď nám vyjde aj počasie a diváci prežijú pekný večer s atletikou,“ hovorí.

Je podľa vás slovenská atletika v životnej forme?

Keď sa na to pozrieme rečou čísel, tak áno. Máme viac členov aj klubov. Posun vidím aj v tom, že o atletike je počuť aj v médiách.

To ide ruka v ruke s kvalitnými výsledkami…

Presne tak. Máme olympijského šampióna. Šprintéra, ktorý získal na halových ME striebro a bol šiesty na halových MS. Talentovaných mladíkov. To tu ešte nebolo. Keby nemali výsledky a potenciál, o atletike by nebolo toľko počuť.

Situácia však rozhodne nie je ideálna. Kde vidíte najväčšie rezervy?

V infraštruktúre, živote v kluboch a v tréneroch. Pracujeme na všetkých troch veciach. Je to beh na dlhú trať, ale bez štadióna, fungujúcich klubov a kvalitne zaplatených atletických trénerov nebudeme môcť napredovať. Pre porovnanie – Česko má viac ako 100 osemdráhových atletických štadiónov, my jedenásť. Po atletike je cítiť veľký dopyt, preto sme začali vyvíjať aktivity v tom, aby toto číslo bolo vyššie, prípadne sa niektoré štadióny zrekonštruovali. Potrebovali by sme však výraznejšiu pomoc štátu a samospráv.

Bolo obnovenie mítingu P-T-S jedným z cieľov, ktoré ste si pri zvolení do čela SAZ stanovili?

Áno. Slovensku chýbal atletický míting európskeho významu. Aj on nám veľmi pomohol v napĺňaní cieľov. Máme veľkú radosť, že tento rok chystáme tretí obnovený ročník, 53. celkovo. Značka P-T-S má vo svete stále veľmi silné meno a sme radi, že sme pri tom ako organizátori.

Ruska Darja Klišinová v skoku do diaľky na... Foto: Pravda, Ivan Majerský
míting P-T-S Ruska Darja Klišinová v skoku do diaľky na mítingu P-T-S.

V Šamoríne sa ukáže slovenská špička. Tá by rada súťažila v domácom prostredí s kvalitnou konkurenciou. Darí sa vám ju zariadiť?

Postupne sa nám plní menoslov pretekárov a je tam viacero zaujímavých mien. Som rád, že znovu bude na P-T-S kladivo na najvyššej úrovni. Medzi mužmi sa predstavia aj dvaja najlepší zo svetových tabuliek – Poliaci Pawel Fajdek a Wojciech Nowicki. Verím, že ich Marcel Lomnický potrápi. V tejto sezóne hodil 77 metrov a to je prísľub, že by sa mu to mohlo podariť.

Kladivo je v Šamoríne zakaždým známkou kvality vďaka prestížnemu seriálu IAAF Hammer Throw Challenge. Ako sú na tom však ostatné disciplíny?

Pracujeme na tom, aby sa mohli doma ukázať medzi kvalitnými súpermi aj ďalší slovenskí atléti. Spomeniem napríklad Jána Volka, ktorý bude na stovke čeliť súperom, ktorí majú osobné rekordy pod magických desať sekúnd. Veríme, že sa doma predvedie. Tak isto usilovne pracujeme na kvalitnej štartovej listine v skoku do výšky. K Matúšovi Bubeníkovi a Lukášovi Beerovi sme pridali napríklad Bielorusa Dmitrija Nabokova, ktorý je tohtoročným lídrom európskych tabuliek výkonom 236 cm. Tešíme sa aj na návrat Martina Kučeru v behu na 400 m cez prekážky. A samozrejme, veľkým lákadlom bude chôdza na 3000 m aj s olympijským šampiónom na 50 km z Ria 2016 Matejom Tóthom či štvorstovkárky Alexandra Bezeková a Iveta Putalová.

Vladimír Gubrický. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vladimír Gubrický Vladimír Gubrický.

Do Šamorína zavíta tento rok ďalšia z legiend svetovej atletiky. Ako dlho vám trvalo, kým ste presvedčili rekordéra v skoku do výšky (245 centimetrov) Javiera Sotomayora, aby prišiel na P-T-S?

Chceme, aby účasť legiend svetovej atletiky bola akýmsi poznávacím znamením. Snažíme sa ľudí prilákať aj na atlétov, ktorí pretekali na P-T-S v jej slávnejších rokoch minulého storočia. Sotomayor nám skrsol v hlave pred niekoľkými týždňami. Rozhodli sme sa, že ho pozveme na tretí obnovený ročník. Vzal si nejaký čas na rozmyslenie – nebolo to dlho – a nakoniec prikývol.

Bude to jediná osobnosť atletiky, ktorá sa v Šamoríne objaví, alebo pracujete aj na ďalších?

Nie, Sotomayor nebude jedinou legendou. Usilovne pracujeme na jednej z českých osobností, ktorú si diváci v slávnej ére péteesky dobre pamätajú. S Čechmi sme si vždy boli blízki. Verím, že všetko pôjde hladko a o pár dní budeme informovať o koho konkrétne ide.

Pri mene česká atletická legenda prichádza na um oštepár Jan Železný…

Česi mali a majú viacero špičkových atlétov. Nerád by som to špecifikoval, nič nie je oficiálne. Fanúšikovia si budú musieť ešte pár dní počkať.

Po dvoch víkendových štartoch ste naplánovali štart hlavného programu na 29. júna od 18.30. Čo si sľubujete od zmeny času?

Verím, že si diváci prídu na svoje a bude to pekný večerný míting. Je to aj posledný školský deň, takže by sme boli radi, keby sme na tribúnach videli aj rodiny s deťmi. Teším sa, že sme s partnerom RTVS našli vhodný termín, aby míting odvysielal v priamom prenose. Nie je to jednoduché, nakoľko majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku sú v plnom prúde. Vtedy je voľný deň, takže sme našli kompromis. Sme presvedčení, že neskorší čas priláka ľudí. Snáď nám vyjde aj počasie a diváci prežijú pekný večer s atletikou. Ostatné majú na starosti atléti a ich výkony.

S čím budete po mítingu spokojný?

Bol by som rád, keby znova prišlo o niečo viac ľudí. Vidieť plný atletický štadión zahreje. Radi by sme u ľudí vypestovali zvyk navštevovania atletických podujatí. Chceme ľudí čo najviac vtiahnuť do deja a preto máme naplánovaných viacero aktivít pred hlavným programom. Nebude chýbať obľúbená Detská P-T-S. Dvadsaťštyri najlepších žiackych družstiev z celého Slovenska sa dostane do Šamorína, kde si proti sebe zmerá sily. Po nej bude nasledovať národný program, kde by sme chceli dať priestor mladým talentom.

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #x-bionic® sphere #Vladimír Gubrický