Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ostrava privítala hriešnika. Gatlin už kvôli krištáľovej tretre vracal

Americký šprintér Justin Gatlin zatúžil po krištáľovej trofeji pre víťaza atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave tak, že kvôli nej v roku 2004 dokonca po pretekoch vracal.

12.06.2018 15:37
justin gatlin, Foto: ,
Justin Gatlin.
debata

Tridsaťšesťročný úradujúci majster sveta bude mať v stredu na stovke šancu vo Vítkoviciach získať pri svojom treťom štarte tretí ostravský exponát do svojej súkromnej zbierky.

Olympijský víťaz a trojnásobný svetový šampión nosí dodnes v hlave spomienky na svoj ostravský debut v roku 2004.

„Prezeral sme si vtedy pred pretekmi bulletin a tá krištáľová trofej sa mi zapáčila až tak, že som ju jednoducho chcel mať a vyhrať. Do pretekov som potom dal úplne všetko, až som po dobehu v šatni vracal. Ale získal som ju,“ usmieval sa Gatlin na utorňajšej tlačovej konferencii.

Úspešný šprintér, ktorého kariéru však poznamenali aj dopingové aféry, zakrátko po svojej premiére v Ostrave triumfoval aj na olympiáde v Aténach. Tento rok však v kalendári žiadne veľké preteky nie sú, Gatlin sa teda snaží obstáť na každom mítingu čo najlepšie.

„Je to ťažké stanoviť si cieľ v takej sezóne. Na každých pretekoch chcem predvádzať kvalitné výkony a spoznať napríklad aj nejaké nové mítingy, aj keď tu v Ostrave som už dvakrát bol,“ povedal Gatlin.

V stredu sa pokúsi o výkon pod desať sekúnd. „Ľudia sú tu vždy skvelí, a keď si uvedomím, ako rýchlo behá Mike (Rodgers), mohlo by to vyjsť. Potom je tu zase faktor tretra. Ja ju znovu chcem. Mne sa tá cena naozaj páči,“ uviedol Gatlin, ktorého najväčším protivníkom na trati bude druhý muž tohtoročných tabuliek Rodgers (9,92 sekundy).

Stovku tento rok usporiadatelia bez Usaina Bolta poňali ako lúčenie s ďalšou šprintérskou legendou Kimom Collinsom. O šesť rokov mladší Gatlin nepredpokladá, že by si kariéru ako on natiahol až do štyridsiatich dvoch rokov.

„Nie, to nie. Do 42 rokov behať určite nebudem. S Kimom sa dobre poznáme, už na univerzite sme spolu pretekali a mám na tie súboje tiež dosť spomienok. Určite nám bude chýbať. Vlani skončil Bolt, teraz končí on, nastáva určitá výmena generácií,“ povedal Gatlin.

Nástupca Bolta zatiaľ v generácii súčasných šprintérov nevidí. „On bol jedinečný a výnimočný, že to jeho miesto sa nedá len tak zaplniť. Pre celý šport znamenal veľa. V mladej generácii sú dobrí atléti a bude zaujímavé sledovať ten súboj o post jednotky,“ povedal Gatlin.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá tretra v Ostrave #Justin Gatlin