Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal, škola, atletika. Bujna šprintuje po Volkovej ceste

Ako blesk z jasného neba. V slovenských atletických kruhoch sa mu zvykne hovoriť aj objav halovej sezóny 2018. Kedysi sa takýmto titulom pýšil aj Ján Volko. Jeho kolega zo šprintérskej dráhy Šimon Bujna ide po podobnej ceste.

01.06.2018 11:00
bujna Foto: ,
Šimon Bujna.
debata (1)

Obaja sú rodákmi z hlavného mesta. Športové základy budovali najskôr na zelených trávnikoch a pomerne neskoro presedlali ku kráľovnej športov. Popri nej študujú na vysokej škole a myslia na zadné vrátka.

„K atletike som sa dostal vlani v škole. Na Fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave prebiehal rýchlostný výskum. Doktorandi, ktorí ho robili, mi odporučili atletiku. Cez nich a dekana fakulty som sa v polovici mája 2017 dostal k trénerke Dane Horskej. Už po prvých tréningoch mi povedala, že to so mnou vyzerá celkom dobre. Bola za to, aby som to vyskúšal. V máji aj júni som však ešte chodil na futbal. Atletická cesta sa však vyvíjala veľmi priaznivo, a tak som si povedal, že do toho vhupnem naplno od tejto sezóny,“ opisuje svoje začiatky Bujna.

Dvadsaťdvaročný mladík zažil obrovský výkonnostný skok. Jeho doterajší vrchol sa najviac prejavil vo februári tohto roka. Na halových majstrovstvách Slovenska sa ukázal vo výbornej forme. V polovici šprintérskej trate na 60 metrov viedol, ale nakoniec mu titul o tri stotiny uchmatol úradujúci vicemajster Európy z tejto disciplíny Volko.

P-T-S 2017

Príspevok, ktorý zdieľa Šimon Bujna (@simonbuj),

„Bolo to najpríjemnejšie prekvapenie. Bujna ukázal, že vie skvele behať od 60 do 400 metrov,“ chválil nováčika šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

„V tejto chvíli som rád, že som o titul neprišiel, hoci to bolo veľmi, veľmi tesné. Gratulujem Šimonovi k takému skvelému výsledku. Poľoval po mne ako pes po údenom,“ pridal sa Volko.

„Niečo také sa dobre počúva. Janko je podľa mňa hviezdou svetovej atletiky. Keď niečo také o vás povie, poteší to. Ani ja, ani trénerka sme o niečom takom ani nesnívali. Bol som maximálne spokojný,“ reagoval Bujna.

Svoj debut medzi európskou konkurenciou si odbil vlani na mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Tento rok ho absolvuje podstatne skúsenejší. Tomu prispôsobil aj svoje ambície.

„Mám na P-T-S výborné spomienky. Som rád, že som dostal šancu ukázať sa na nej. Nikdy som niečo také nezažil. Teším sa aj na tento ročník. Som rád, že som sa dostal do hlavného programu. Nečaká ma nič jednoduché. Ak budú dobré podmienky a pekné počasie, rád by som predviedol jeden z mojich lepších časov,“ zaželal si Bujna.

Tento rok si v letnej časti sezóny zlepšil osobné rekordy v oboch disciplínach. Hodnoty 10,53 sekundy na stovke a 21,31 s na dvojnásobnej trati by si rád stlačil natoľko, aby sa dostal na augustové majstrovstvá Európy v Berlíne.

„Keď sa podarí jeden limit, príde aj druhý,“ prognózuje Bujna. Na 100 m mu chýba 18 stotín sekundy, na 200 m 41 stotín.

Nad prípadným skalpom najrýchlejšieho Slováka v dejinách nepremýšľa.

„Momentálne pre mňa nie je dôležité sa s ním porovnávať. Chcem sa sústrediť na svoju prípravu a výkony. Navyše, Janko je už iná trieda,“ uzavrel Šimon.

Miestenku do Berlína má už trinásť Slovákov. Pridá sa k ním aj ďalšia bratislavská nádej?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko #Šimon Bujna