Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké sústo? Kráska v tretrách otvára novú kapitolu

Sklamanie na tvári i napätie v jej hlase sa nedali skryť. Verila, že sa do rodnej Bratislavy z prvého vrcholu sezóny vráti v lepšej nálade. A s úplne iným výsledkom.

18.05.2018 15:48
Putalová Foto: ,
Iveta Putalová počas 52. ročníka atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft 2017.
debata

Lenže atletická dráha vie byť krutá, čo Iveta Putalová pochopila po marcových halových majstrovstvách sveta v Birminghame.

Nevyužila životnú formu

Slovenská reprezentantka v behu na 400 metrov obsadila na HMS celkovo 15. priečku. Jej túžba po finále bola veľmi vzdialená. Ona ani tréner Marcel Lopuchovský nechápali, čo sa v Birminghame stalo. Hlavy mali plné myšlienok. Obzvlášť jedna bola veľmi silná.

„Na halové majstrovstvá sveta v Birminghame sme odchádzali vo forme. Takej, akú Iveta ešte nikdy v živote nemala. Aj tréningové ukazovatele dávali signál, že to tak je. Dôkazom bolo, že zabehla nový slovenský rekord. Lenže na HMS zaváhala v semifinále, čo ju pripravilo o lepšie umiestnenie aj kvalitnejší čas. Vtedy aj z jej úst vyšlo: poďme skúsiť osemstovku,“ spomína kouč na prvé dni po nezdare na Britských ostrovoch.

Nie je tajomstvom, že o dvojnásobnej trati špekulovali už dlhšie. Podľa Lopuchovského je to správne, ale nie definitívne riešenie.

„Vzali sme si veľké sústo. Na druhej strane – je to logický krok. Neprichádzalo rýchlostné zlepšenie na 400 m, preto otvárame novú kapitolu. Navyše, tréning osemstovky jej môže pomôcť aj na polovičnej trati. Uvidíme, ako to vypáli. Isté je len to, že ak nezabehne 2:02 min a lepšie, vrátime sa späť k jednému kolu,“ prezrádza Lopuchovský.

Iveta Putalová (vpravo) počas minuloročných... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Iveta Putalová Iveta Putalová (vpravo) počas minuloročných majstrovstiev Slovenska v krose.

Prvé zranenie

Putalovej potenciál na dlhších tratiach sa ukázal už minulý víkend. Slovenská halová rekordérka na 400 m, finalistka MS 2016 i HME 2015 si v nemeckom Pliezhausene v behu na 600 m časom 1:28,30 min utvorila osobný rekord.

„Vzhľadom na to, že som to odbehla sama, tak to bolo celkom dobré, hoci konkurencia nebola podľa môjho očakávania,“ komentuje Putalová solídny osobák.

Kouč Lopuchovský má však iný názor.

„Iveta síce hovorí, že tam nebola kvalitná konkurencia, ale sama si to odbehla a kontrolovala proti súperkám, ktoré sa k méte dvoch minút na 800 m viackrát priblížili. Okolie nám hovorilo, že čas z Pliezhausenu je na začiatok sezóny famózny. My sme však z neho boli sklamaní,“ nesúhlasí so svojou zverenkou 41-ročný bývalý atlét i bobista.

Je nevyspytateľná

V akej forme sa Putalová v skutočnosti nachádza, je otázne. Po piatich týždňoch tvrdej prípravy sa u nej objavili zdravotné ťažkosti s úponom lýtkového svalu.

„Pracujeme na tom s fyzioterapeutom niekoľko hodín denne. Ani predtým to však nebolo limitujúce. Je to skôr prevencia, lebo som doteraz nebola zranená a nie som na niečo také zvyknutá. Keď mám problém, chcem ho čo najrýchlejšie odstrániť, aby ma nespomaľoval na trati,“ vysvetľuje sympatická tridsiatnička.

Iveta Putalová a Ján Volko v bratislavskej hale... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Iveta Putalová, Ján Volko Iveta Putalová a Ján Volko v bratislavskej hale Elán.

Zajtra absolvuje osemstovku na mítingu v Rehlingene. Ten môže rozhodnúť o ďalšom smerovaní jej kariéry. Aj napriek tomu odchádza do Nemecka bez stresu i tlaku. Preteky si chce užiť a čo najviac sa priblížiť k dvojminútovej hranici.

„Je iné bežať jedno a dve kolá. Doteraz som bola šprintérka, teraz bude zo mňa bežkyňa. Určite mám pred tým rešpekt, ale nie strach. Chcem dosiahnuť čo najlepší čas. Od toho, ako míting zabehnem, sa bude všetko odvíjať. Ukáže sa, ktorým smerom sa budeme v ďalšom priebehu sezóny uberať. A rozhodneme sa, či budeme na osemstovke pokračovať alebo sa vrátime k polovičnej trati,“ uzatvára Putalová.

Ani Lopuchovský nevie, čo môže od svojej zverenky očakávať. Jedno však vie na istotu…

„Nehádžeme ju do žiadnej vody ani rieky, ale rovno do oceánu. V nedeľu ide na špičkový míting a som zvedavý, ako sa vyrovná s elitnými pretekárkami. Vlani sa tam bežalo hlboko pod dve minúty. Keby sa k tomu Iveta priblížila, bolo by to fantastické. Môže sa to podariť. Veď ona je nevyspytateľná,“ dodáva Lopuchovský.

Potvrdí Putalová jeho slová?

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Iveta Putalová #Marcel Lopuchovský