Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko na Berlín nemyslí. Chce pomáhať deťom

Usmiaty. Trochu unavený. Do hneda opálený. Zavalený športovými i ďalšími povinnosťami. A dobre pripravený na novú sezónu.

16.05.2018 11:00
debata
Ján Volko vstupuje do ďalšej letnej časti sezóny. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR šport atletika SAZ TK Bratislava volko Ján Volko vstupuje do ďalšej letnej časti sezóny.

Nevie, akú má formu

Tieto nálady a úlohy momentálne sprevádzajú najrýchlejšieho slovenského atléta histórie. Šprintér Ján Volko vstupuje do ďalšej letnej časti sezóny pod väčším tlakom, ako to bolo v minulosti. Niet sa čo čudovať. Latku výkonnosti posunul v ostatných dvoch sezónach tak vysoko, že bude čoraz náročnejšie ju prekonať.

Cez víkend ho čaká prvý ostrý štart. V úvodnom kole českej atletickej extraligy sa v drese Olomouca predstaví v Prahe. Podľa vlastných slov je jeho forma otázna.

„Na najbližšie preteky idem z plného tréningu. Sám od seba veľa neočakávam, ale okrem miernej únavy zo sústredenia sa cítim dobre a pokúsim sa o čo najlepšie časy. Netuším, čo prinesie prvý štart. Cítim sa dobre, uvidíme,“ vysvetlil na včerajšej tlačovej konferencii.

Vstup do ročníka po tvrdom tréningu mu vlani vyšiel skvele. Na stovke vyrovnal rekord, na dvojstovke stanovil nový. Podobný husársky kúsok tentoraz neočakáva.

„Stále behávam 8 – 12 úsekov za tréning, čo je dosť. Navyše, veľa šprintov som zatiaľ neabsolvoval. Myslím si, že na stovke by som si na úvod sezóny mohol trúfať na čas okolo 10,30 sekundy. To by bolo solídne,“ načrtol.

Ján Volko (v popredí) na tréningu v Portugalsku. Foto: Facebook
Ján Volko Ján Volko (v popredí) na tréningu v Portugalsku.

Nabitý program

Volkov kalendár sa poriadne zaplnil. Atletickými podujatiami, sponzorskými akciami, štúdiom na vysokej škole aj pretekmi, ktoré môžu pomôcť nastupujúcej atletickej generácii. Dnes si v Bratislave vyskúša rolu ambasádora na Čokoládovej tretre.

„Mám to celkom nabité. Čaká ma viacero pretekov v českej extralige i v zahraničí, predstavím sa napríklad aj na Zlatej tretre v Ostrave. Teším sa aj na preteky v domácom prostredí – v Banskej Bystrici či na míting Pravda – Televízia – Slovnaft v Šamoríne 29. júna,“ priblížil svoj atletický program Volko a na margo dalších povinností dodal:

„Mám takéto akcie rád. Bude to pre mňa niečo iné a nové. Rád deckám pomôžem. Atletika je skvelá a môže im v živote veľa dať. Popri tom mám viacero povinností aj v škole, ale to nejako doklepem.“

S niekoľkotýždňovým sústredením v Portugalsku bol spokojný nielen Volko, ale aj jeho tréner Róbert Kresťanko. Dvadsaťjedenročnému pretekárovi bratislavského klubu Hraj na tie nohy poskytlo skvelú príležitosť pripraviť sa na druhú polovicu sezóny 2018.

„Každý z nás by chcel, aby sme časy posúvali nižšie. Budeme radi, hoci to nebude jednoduché. Začneme so skromnými cieľmi. Zatiaľ ešte nič neladíme, máme dosť času. Uvidíme, čo ukážu prvé preteky. Janko však vyzerá dobre pripravený. Na sústredení sme zvládli všetko, čo sme si naplánovali. Nenarušilo to počasie, choroba ani únava. Každú naplánovanú tréningovú fázu sme splnili. Mali sme dosť času aj na regeneráciu. A školu si Janko dorábal po večeroch,“ doplnil s úsmevom tréner.

Kresťanko dúfa, že jeho spoločný zverenec s Naďou Bendovou nadviaže na dobré výsledky z minulého roka. Volko však skvele vstúpil aj do aktuálneho. Ako jediný Európan sa prebojoval na marcových halových majstrovstvách sveta v Birminghame do finále. Obsadil šiestu priečku. Finálové ambície má aj pri pripomenutí jediného vrcholu letnej časti sezóny – augustových ME v Berlíne. Otvorene to však nepotvrdil.

„V najbližších dňoch si trochu oddýchnem a potom nabehám ešte veľa kilometrov, kým to príde. Celá moja príprava smeruje k Berlínu, ale ME sú ešte ďaleko a teraz je skoro naháňať formu aj hovoriť o nejakých umiestneniach,“ odmietol špekulácie Volko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko