Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

JAR bojuje proti obmedzeniu hrdinky. Je to spomienka na apartheid, znie z krajiny

Atletický zväz Juhoafrickej republiky chce protestovať proti novému pravidlu, podľa ktorého budú musieť atlétky s vyššou hladinou testosterónu podstúpiť hormonálnu liečbu, ak chcú súťažiť na tratiach od 400 metrov po míľu.

03.05.2018 14:14
Caster Semenyaová Foto: ,
Caster Semenyaová.
debata (1)

To by sa dotklo okrem iných aj juhoafrickej hviezdy Caster Semenyaovej, ktorá je na osemstovke úradujúcou majsterkou sveta a dvojnásobnou olympijskou šampiónkou.

Zavedenie pravidla s účinnosťou od 1. novembra oznámila minulý týždeň Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). Atlétky, ktoré majú vyššiu hladinu mužských hormónov, si budú musieť vybrať, či sa podrobia liečbe alebo prejdú na dlhšie trate. O tomto variante v minulosti uvažovala aj Semenyaová.

Juhoafrickí funkcionári sa teraz obrátia na IAAF s výzvou, aby novú úpravu ešte zvážila. Pokiaľ bude IAAF na zavedení pravidla trvať, postúpi JAR sťažnosť medzinárodnej arbitráži CAS.

Pred niekoľkými dňami vládnuca strana v krajine Africký národný kongres uviedla, že opatrenia IAAF sú rasistické a nové pravidlá prirovnala k apartheidu. „Ide o bolestnú spomienku na našu minulosť,“ pripomenula strana politiku oddeleného spolužitia obyvateľov rôznych rás, ktorá v Juhoafrickej republike trvala od roku 1948 až do 1990.

IAAF sa pokúsila obmedziť súťaženie atlétok s vysokým množstvom testosterónu už v roku 2011. Semenyaová vtedy medikamenty na jeho zníženie užívala a na jej výkonnosť to malo negatívny vplyv.

Dutee Chandová. Foto: SITA/AP, Rafiq Maqbool
Dutee Chandová Dutee Chandová.

CAS však pravidlo v roku 2015 po sťažnosti indickej šprintérky Dutee Chandovej zrušila s vysvetlením, že zvýhodnenie týchto atlétok nebolo vedecky dokázané. Neskoršie štúdie, ktoré spracovali vedci v spolupráci s IAAF, však priniesli dôkazy.

Dvadsaťsedemročná Semenyaová vzbudzuje svojou muskulatúrou veľké kontroverzie a v minulosti dokonca musela podstúpiť vyšetrenie, ktoré malo potvrdiť jej pohlavie.

Podľa IAAF spadá do kategórie žien s diagnózou odlišného sexuálneho vývoja (DSD) a federácia sa teraz snaží nájsť riešenie, ktoré by rešpektovalo jej práva a zároveň zabezpečilo spravodlivé podmienky pri pretekoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #Caster Semenyaová #IAAF