Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skromná výprava. Slovenské trio zabojuje o semifinále

Šprintérska kométa, držiteľka najlepšieho slovenského umiestnenia z predošlého šampionátu i absolútna novicka.

28.02.2018 13:46
ATLETIKA: Slovenskí atléti pred odjazdom na MS Foto: ,
Trénerka Jána Volka Naďa Bendová, slovenskí reprezentanti v behu Alexandra Bezeková, Ján Volko, Iveta Putalová, tréner Alexandry Bezekovej Rastislav Miško a tréner Ivety Putalovej Marcel Lopuchovský počas TK pred odletom na 17. halové MS v atletike.
debata

Po 14. raz budú slovenskí atléti reprezentovať rodnú krajinu na halových majstrovstvách sveta. Po 15 rokoch ich bude hostiť anglický Birmingham, kde o svoje nové osobné maximá zabojujú Ján Volko, Iveta Putalová a Alexandra Bezeková.

Lepšia forma

Slovenský rýchlik má fazónu ako hrom. Pred dvomi týždňami vyhral v novom slovenskom rekorde v šprinte na 60 m (6,57 sekundy) piaty míting prestížneho atletického halového seriálu IAAF World Indoor Tour v poľskom Toruni.

O stotinu zlepšil svoje osobné a zároveň národné maximum, ktoré dosiahol pred rokom na HME v Belehrade. Boli to preteky, ktoré mu otvorili dvere medzi európsku šprintérsku smotánku.

„Je to pekný úspech, ale až na šampionáte sa ukáže, čo je v mojich silách. Pocity? Aj teraz idem na šampionát inkognito. Od Belehradu sa mi zlepšili podmienky i výbava na prípravu. Moje časy vo svetovom meradle neznamenajú nič. Američania či Číňania behajú pod 6,50 len tak. Nemám ambíciu im konkurovať a ísť tam s nesplniteľnými cieľmi. Ak mám na niečo viac, ukáže sa to práve v Birminghame. Forma je však určite lepšia ako pred Belehradom. Vtedy som behal menej kvalitné časy,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii Volko.

Ján Volko (v čiernom) na halových... Foto: SITA, Brano Bibel
ATLETIKA: Halové majstrovstvá Slovenska volko Ján Volko (v čiernom) na halových majstrovstvách Slovenska.

Ostatných desať dní po majstrovstvách Slovenska trávil dolaďovaním detailov.

„Sústreďovali sme sa najmä na štarty. Zvládli sme to dobre. Krátko pred vrcholným podujatím toho veľa nestihnete. Forma však stúpa a mala by vyvrcholiť na HMS. Znova tam idem skôr skromne a s pokorou. Ambíciou je postup z rozbehov do semifinále. Všetko naviac by bola obrovská senzácia,“ prezradil s úsmevom vicemajster Európy z Belehradu Volko.

Kamarátky, čo súperia o rekord

Dobre naladené odchádzajú na Britské ostrovy aj štvorstovkárky Iveta Putalová a Alexandra Bezeková. Dvadsaťdeväťročná Putalová má na HMS výborné spomienky. Pri svojej premiére pred dvomi rokmi v Portlande vybojovala vynikajúce šieste miesto.

„Bude náročné niečo také zopakovať. Rada by som však postúpila z rozbehov do semifinále. Budem rada, ak sa mi to v silnej konkurencii podarí,“ skonštatovala na margo svojich ambícií pretekárka bratislavského klubu Hraj na tie nohy.

Jej reprezentačná kolegyňa Bezeková zažije v Birminghame premiéru na svetovom šampionáte.

„Po majstrovstvách Slovenska v hale som sa presunula do Ostravy. Záverečných 10 dní sme dolaďovali detaily. Na MS by som sa chcela kvalifikovať do semifinále alebo sa k tejto méte aspoň priblížiť. Nebude to jednoduché. Štvorstovka bude v Birminghame poriadne nabitá. Urobím však všetko preto, aby som sa domov vrátila spokojná,“ vysvetlila sympatická Košičanka.

Obe Slovenky sa v takmer 16-tisícovej Arena Birgmingham predstavia premiérovo. Budú si držať palce, hoci v ostatných týždňoch spolu bojovali o slovenský rekord na 400 m. Najskôr ho vlastnila Putalová, na chvíľku Bezeková a teraz už znovu o štyri roky staršia Bratislavčanka.

Iveta Putálová na minuloročnom mítingu P-T-S. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Iveta Putálová, míting P-T-S Iveta Putálová na minuloročnom mítingu P-T-S.

„Konkurencia vždy pomáha. Človeka to posúva. Je medzi nami zdravá rivalita. Sme kamarátky,“ povedala Putalová. „Rekord neriešime. Nebol pre mňa pred halovou sezónou prioritou. Tou bola úspešná kvalifikácia do Birminghamu. To mi vyšlo, a že sa k tomu pridal aj slovenský rekord je bonus. Neriešim, že ho Ivet vylepšila a vzala mi ho,“ pridala sa 25-ročná Bezeková.

„Konkurenciu potrebujeme, aby atléti napredovali a nestagnovali. Bodaj by sme mali viacero takýchto vyrovnaných dievčat. Atletika na Slovensku by išla rapídne nahor,“ doplnil kouč Putalovej a vedúci slovenskej výpravy na HMS Marcel Lopuchovský.

Svoje drobné želanie pridal aj prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

„Som rád, že máme takýchto skromných atlétov. Prajem im, aby s pokorou odchádzali, s veľkou radosťou sa vracali domov a prekonali na HMS svoje osobné maximá. Želám si, aby sme sa tu stretli v podobnej atmosfére ako pred rokom,“ pripomenul strieborný Volkov úspech bývalý slovenský reprezentant v chôdzi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandra Bezeková #Iveta Putalová #Ján Volko