Medvedík skončí v bojnickej ZOO

Dvojmesačné mláďa medveďa našli v sobotu ráno medzi obcami Zázrivá a Párnica neznámi ľudia a odovzdali ho členom párnického poľovného združenia.

20.03.2006 15:05
debata

Momentálne sa o mláďa starajú pracovníci Správy Národného parku (NP) Malá Fatra vo Varíne.

Medvieďa dostalo meno Eduard podľa sobotňajšieho mena v kalendári. Podľa strážcu NP Malá Fatra Michala Kalaša je malý Eduard v dobrom zdravotnom stave a začal prijímať potravu. „Po prevoze by mal byť v zoologickej záhrade v Bojniciach umiestnený pri medvedici, ktorá má rovnako veľké mláďa. Je predpoklad, že by ho mohla prijať za svoje, takže by to bolo pre neho jednoduchšie,“ povedal Kalaš.

Pracovníci Správy NP Malá Fatra sa o Eduarda starali celú noc. Na prežitie medvieďaťa v tomto období je podľa Kalaša dôležité nielen do neho potravu dávať, ale treba u neho vyvolať aj reflex vylučovania. „Treba sa oň starať rovnako, ako to robí medvedica alebo iné šelmy. Aby vyvolali reflex mláďaťa, oblizujú mu brucho a mláďa potom zo seba vypustí exkrementy. Takže sme do vlažnej vody namočili handru a tou sme mu masírovali brucho,“ spresnil strážca národného parku.

Oficiálnu verziu nálezu, podľa ktorej našli medvieďa v blízkosti štátnej cesty medzi obcami Zázrivá a Párnica neznámi ľudia a v skorých ranných hodinách ho doniesli poľovnému združeniu, považuje Kalaš za diskutabilnú. Zdôraznil, že medvieďa ešte nemá také pohybové schopnosti, aby sa mohlo samé zatúlať do blízkosti cesty. Za najreálnejšiu považuje verziu, že medvieďa museli vybrať z brloha. „Medvedice si v tomto období medvieďatá veľmi tvrdo obhajujú. Takže je otázne, čo sa stalo s medvedicou a ako je možné, že mláďa sa k človeku dostalo. Lebo ten, kto by medvieďa z brloha zobral, tak by s najväčšou pravdepodobnosťou od medvedice utrpel nejaké tie rany. Takže je možné, že medvedica už nežije,“ dodal Kalaš.

debata chyba