Záchranári chcú hodiť kamión späť do rokliny

Bieloruský kamión, ktorý 28. mája minulého roku havaroval na Soroške, sa po necelom roku dostane na miesto havárie. Chcú ho tam vrátiť pracovníci záchranného systému Jefta SOS Truck Slovakia, ktorí ho z priepasti hlbokej 150 metrov 21. júna minulého roka vytiahli.

06.04.2004 18:38 , aktualizované: 07.04.2004 18:06
debata

Trosky kamiónu, ktorý prevážal oceľové smaltované vane, boli roztrúsené na ploche približne jeden hektár a z kamióna vytiekla aj nafta. Dôvodom, prečo záchranári kamión zhodia späť do rokliny, sú podľa hovorcu spoločnosti Jána Bazovského peniaze.

„Vystavili sme faktúru pre Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť a Slovenskú kanceláriu poisťovateľov na jeden milión korún. Poisťovňa nám však priznala len 7236 Sk za prácu s odčerpaním a odvozom nafty, ktorá vytiekla z havarovaného kamióna,“ dodal Bazovský. V stanovisku poisťovne sa podľa Bazovského ďalej uvádzalo, že „kamión nepredstavoval nebezpečenstvo ekologickej škody“.

Poisťovňa tak podľa Bazovského rozhodla aj napriek tomu, že mala k dispozícii vyjadrenia všetkých zúčastnených strán vrátane zápisnice z krízového štábu, ktorá potvrdila hrozbu ekologickej škody. Záchranári, ktorým vrak kamióna na stredisku zavadzia, ho podľa Bazovského vrátia aj s pozostatkami nákladu na pôvodné miesto v sobotu o 10:00.

Allianz odmieta obvinenia Jefty

Allianz – Slovenská poisťovňa (ASP) odmieta obvinenia zo strany spoločnosti Jefta S.O.S. Truck Slovakia o tom že neuhradili náklady spojené s vytiahnutím bieloruského kamióna spod Sorošky. ASP identifikovala a oslovila majiteľa pozemku, na území ktorého sa vrak kamiónu nachádzal. Tento poškodený však písomne vyhlásil, že si nárok na náhradu škody z tejto poistnej udalosti neuplatňuje.

Podľa zákona o povinnom zmluvnom poistení sa vyplácajú škody na majetku a na zdraví, ktoré boli spôsobené poškodenej strane. Vodič bieloruského kamiónu bol vinníkom dopravnej nehody, preto škody na jeho vlastnom vozidle a náklady súvisiace s jeho vyprostením z miesta mimo cestnej komunikácie je možné uhradiť jedine z jeho havarijného poistenia, ktoré pravdepodobne nemal uzavreté. Uvádza sa to vo vyjadrení ASP.

debata chyba
Články podľa značiek