Slováci budú hlavným výrobcom áut v Európe

Zo Slovenska sa stáva centrum európskeho automobilového priemyslu, napísal francúzsky denník Le Figaro v článku venovanom príchodu automobilky Peugeot a ďalších na Slovensko. Materiál je súčasťou seriálu k rozšíreniu Európskej únie.

29.04.2004 11:22 , aktualizované: 11:23
debata

Štatistiky sú pôsobivé: s 800-tisíc vozidlami ohlásenými v horizonte roku 2006 bude táto malá krajina čoskoro hlavným výrobcom automobilov na kontinente, uviedol denník. Pripomína, že okrem Peugeotu, ktorý stavia veľkú továreň v Trnave a Volkswagenu, ktorý na Slovensku pôsobí už od roku 1993, sa pre Žilinu rozhodla i juhokórejská firma Kia.

„Ak Kia Žilinu podpíše, Slovensko sa stane naozajstným tigrom regiónu,“ citoval denník nemenovaného francúzskeho priemyselníka. Uvádza, že vláda rozvinula pred Kórejčanmi červený koberec. Žilina je podľa denníka od pádu komunizmu v rozklade, takže stojí za to ponúknuť balík daňových opatrení, ktoré neladia s pravidlami únie o štátnych podporách. Zjednodušili sa tiež administratívne kroky a štát pomôže pri školení personálu, zaplatí výstavbu prístupových ciest a dokončí úseky diaľnice.

Táto pomoc však nie je rozhodujúca, hovorí Jean-Hughes Duban z Peugeotu. Táto automobilka, ako aj Volkswagen a Kia, dali Slovensku prednosť kvôli vysokej kvalifikácii pracovnej sily, pružnosti pracovného času a polohe v srdci kontinentu, napísal denník.

debata chyba
Články podľa značiek