Tretina pozemkov pre Kia/Hyundai je vykúpená

Spoločnosti Žilina Invest sa zatiaľ podarilo vykúpiť 85 hektárov pozemkov z celkovej rozlohy 220 hektárov, na ktorých by mal vyrásť priemyselný park Hyundai/Kia.

20.06.2004 15:52
debata

Generálny manažér projektu Kia Stanislav Vinc spresnil, že zo 60-hektárového pozemku určeného pre firmu Hyundai Mobis je vykúpených asi 35 hektárov a zo 160-hektárového pozemku pre Kia Motors sa zatiaľ podarilo vykúpiť 50 hektárov. Najviac vykúpených pozemkov je z katastra obcí Nededza a Gbeľany.

Podľa Vinca proces výkupu síce napreduje, hrozba vyvlastnenia však ešte nie je zažehnaná. Niektorí majitelia pôdy naďalej trvajú na výkupnej cene 302 až 350 Sk za štvorcový meter. Žilinský primátor Ján Slota v tejto súvislosti vyzdvihol, že sa podarilo uzatvoriť dohodu s majiteľmi veľkých výmer, konkrétne s Rímskokatolíckym farským úradom v Tepličke nad Váhom. Na margo tých majiteľov, ktorí naďalej trvajú na výkupnej cene 302 až 350 Sk za m2 poznamenal, že ide o jednotlivcov. „Niektorí ľudia, ktorí sú tam zúčastnení, to je z niekoľko tisíc majiteľov pár desiatok. Bez jednej lastovičky leto bude, aj bez desiatich lastovičiek. Keď niekto nemá mieru a keď niekto robí za každú cenu sabotáž, tak predsa nebude trpieť celý štát,“ doplnil Slota.

Spoločnosť Žilina Invest začala v piatok popoludní s prípravnými stavebnými prácami na pozemkoch, kde bude stáť výrobný komplex Hyundai/Kia. Akciová spoločnosť Inžinierske stavby Košice odstraňuje ornicu a pripraví plochu pre zariadenie staveniska. Podľa Vinca prípravné stavebné práce sa uskutočňujú len na už vykúpených a „vykolíkovaných“ pozemkoch. S prípravnými prácami začala Žilina Invest potom, čo obecné zastupiteľstvá Tepličky nad Váhom, Gbelian, Nededze a Mojša vo štvrtok večer schválili doplnky k územným plánom, týkajúce sa priemyselného parku Hyundai/Kia.

debata chyba
Články podľa značiek