O pôde pre Kiu budú rokovať právnici

S výstavbou automobilky Kia sa nezačne načas, teda 1.októbra. Spoločnosť Žilina Invest získa stavebné povolenie až pár dní po tomto termíne. S prácami pre automobilku Hyundai/Kia však nemešká len slovenská, ale aj kórejská strana.

04.09.2004 08:16 , aktualizované: 08:16
debata

,,Je pravda, že sme do 31. augusta pozemky nevykúpili. S dodaním podkladov k projektovej dokumentácii, k územnému a stavebnému konaniu, mešká asi dva mesiace aj kórejská strana. Keby sme aj hneď včera Kii predali spoločnosť s vykúpenými pozemkami, kórejská strana by nemohla začať stavať," vyhlásil Stanislav Vinc, generálny manažér projektu.

Aj napriek tomu dostal žilinský primátor Ján Slota od kórejského investora varovný list. ,,Zatiaľ nám konkrétnymi sankciami nehrozia. Len nás upozorňujú, že ak sa budú termíny aj naďalej odďaľovať, môže z ich strany k pokutovaniu dôjsť," spresnil.

Manažéri projektu v piatok opäť zasadli za spoločný stôl s petičnými výbormi zastupujúcimi vlastníkov odmietajúcich predať pozemky za štátom ponúkanú cenu 106 až 148 korún za štvorcový meter. Tentoraz im ponúkli, že do každej novej kúpnej zmluvy zapracujú bod, ktorým sa spoločnosti Gov Invest 1 a 2 zaviažu pristúpiť na cenu určenú súdom.

,,Vlastník podá určovaciu žalobu na výšku ceny a v prípade, ak súd rozhodne, že má byť skutočne vyššia, budeme to akceptovať," vyhlásil Vinc. Aby sa zachovali korektne k všetkým vlastníkom, rozdiel doplatia aj tým, ktorí už svoje pozemky za štátom navrhovanú cenu predali. Náklady na investíciu by tak vzrástli o ďalších 530 miliónov korún. ,,Keď o vyššej cene rozhodne súd, myslím, že vláda ho prijme," pokračoval Vinc, ktorý je však presvedčený, že súd súčasnú cenu len potvrdí.

,,Ponuku neprijímame. Všetko zostáva po starom," komentoval výsledok stretnutia Dušan Mikulík, šéf petičného výboru Tepličky nad Váhom. Nezdá sa mu správne, aby na doplatenie, možno niekoľko rokov, čakali vlastníci a nie spoločnosti Gov Invest. Na vyššej cene trvá aj nový majiteľ necelého hektára v Nededzi, podnikateľ Marián Kočner: ,,Máme v rukách asi 24 kúpnych zmlúv z rokov 2003 a 2004, keď sa pozemky predávali v cene od 630 do 875 korún, v tej istej lokalite, v tom istom katastrálnom území, s tou istou pôdou." Aj naďalej chcú svojich 350 korún za štvorcový meter. Ak súd rozhodne v ich neprospech, peniaze vraj vrátia.

,,Je to chorý nápad," komentoval postoj petičných výborov Vinc. ,,Na vyplatenie vlastníkmi žiadanej sumy nemáme oprávnenie. Prečo by sme mali niekedy naháňať ľudí a vymáhať od nich peniaze naspäť, navyše, ak sme ich vôbec nemali vyplatiť."

Do budúcnosti sa obe strany dohodli, že budú komunikovať už len cez právnikov. Územné rozhodnutie pre automobilku bolo vydané vo štvrtok, právoplatnosť nadobudne 3. októbra. Vlastníkov, ktorí na nový návrh zapracovaný do zmluvy nepristúpia, čaká vyvlastnenie.

Najnovší vývoj okolo automobilky Kia

  • ďalšie rokovanie medzi nespokojnými vlastníkmi pôdy a Žilina Investom skončili neúspešne
  • s dokumentáciou podľa šéfa projektu mešká aj Kia
  • Kia listom upozornila žilinského primátora, že v prípade dlhších časových sklzov, uplatní v sankcie podľa zmluvy
debata chyba
Články podľa značiek